Život
06.12.2023. 12:35
Beta

Džinovske pande

Ponovo kod kuće: Sunce i Slatkica stigle u Kinu nakon 12 godina (FOTO)

pande
Izvor: Shutterstock

Džinovske pande Jang Guang i Tian Tian stigle su u jugozapadnu kinesku provinciju Sečuan, posle 12 godina boravka u Britaniji.

Kako prenosi Sinhua, par džinovskih pandi je sleteo na međunarodni aerodrom Čengdu Šuangliu 5. decembra oko 6.50 ujutro i odmah potom poslat u jednomesečni karantin, u bazu velikih pandi Bifengsia u Jaanu.

Jang Guang i Tian Tian, što bukvalno znači Sunce i Slatkica, stigli su u Edinburški zoološki vrt u decembru 2011. na 10-godišnji zajam, koji je naknadno produžen za još dve godine. Kao jedine pande u Britaniji, izazvale su značajnu pažnju, privlačeći rekordan broj posetilaca u zoološki vrt.

Tokom boravka u Britaniji nisu dobili potomke. Bilo je nekoliko pokušaja da Tian Tian zatrudni, ali bez uspeha.

Pre odlaska pandi, zoološki vrt u Edinburgu je obavio pripreme kako bi se par prilagodio na predstojeće putovanje. Zoološki vrt je takođe pripremio svež bambus za pande kao hranu tokom leta.

Prema podacima Nacionalne uprave za šumarstvo i travnjake, kineske pande koje žive u 23 ustanove u 19 stranih zemalja uglavnom su u dobrom zdravstvenom stanju, a međunarodna saradnja u tom pogledu je plodna.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
14.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve