Život
28.02.2023. 02:05
Beta-AFP

Zvanično

Engleska i Vels: Nema braka pre 18. godine

Brak, venčanje, svadba
Izvor: Shutterstock

U Engleskoj i Velsu danas je stupila na snagu mera podizanje minimalne starosne granice za sklapanje braka sa 16 na 18 godina, u skladu sa zakonom usvojenim prošle godine za zaštitu maloletnika od prinudnih brakova.

Čak i uz saglasnost roditelja, sada je zabranjeno maloletnom licu da stupi u brak ili sklapa građansku zajednicu. To važi i za verske ili "tradicionalne" ceremonije koje nemaju pravnu vrednost.

Do sada je brak bio dozvoljen sa navršenih 16 godina, pod uslovom da deca imaju roditeljsko odobrenje.

Iako je teško proceniti razmere tog fenomena, pretpostavlja se da su prikrivene mnoge zajednice sklopljene sa maloletnom decom.

Tokom 2021. godine prijavljeno je 118 slučajeva maloletnika Službi za prisilne brakove, odgovornoj za savetovanje i pomoć žrtvama takvih prisilnih zajednica.

Mlade devojke su glavne žrtve. Prema podacima ministarstva pravde, 119 devojaka mlađih od 18 godina bilo je prisilno udato 2018. godine u Engleskoj i Velsu, u poređenju sa 28 tinejdžera.

"Zakon će sada bolje zaštititi ugrožene mlade ljude, suzbijanjem prisilnih brakova u našem društvu", rekao je ministar pravde Dominik Rab.

Licima odgovornim za dogovaranje braka maloletnika preti kazna do sedam godina zatvora.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dragan Vesić: Tri vrste braka
ljubav, veza, brak

Kolumna

12.02.2023. 15:25

Dragan Vesić: Tri vrste braka

Androidi njihovih godina sanjaju o novom početku jer je starenje zabranjeno. Planiraju da upišu fakultet sa 80 godina i žive u razdvojenom braku sa devojkom od 20 godina koja će da im rodi dete, a imaju unuku od 40, koja će devojci biti ne znam šta, a detetu neki rod, ali isto ne znam koji. Možda tetka, nemam pojma. Isto ovo važi i za žene androide.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
28.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve