Život
22.03.2023. 07:10
R. E. / CNN

Ovo su neke od najlepših

Da li znate zbog čega neke tvrđave u Evropi imaju oblik zvezde? (FOTO)

Palmanova
Izvor: Shutterstock

"Zvezdasti gradovi” iz 16. i 17. veka bili su dragulj ranog modernog doba. Ima ih u celoj Evropi, a njihovoj savršenoj geometrijskoj lepoti možemo da se u potpunosti divimo samo ako ih posmatramo odozgo.

Ideja o gradnji tvrđava u obliku zvezde nastala je u Italiji tokom renesanse, kada su barut i topovi učinili stare srednjovekovne zidine zastarelim.

Visoki, vertikalni zidovi ustupili su mesto niskim bedemima, koji su predstavljali manju metu, dok su široki opkopi i složene mreže isturenih bastiona eliminisali slepe tačke i sprečavali opsadne vojske da se približe bedemima.

Ovakav stil vojne arhitekture najviše se koristio tokom 16. i 17. veka - perioda u kojem su mnogi delovi Evrope bili u gotovo neprekidnom ratu, piše CNN.

Vojni inženjeri poput Francuza Sebastiena Le Prestrea de Vaubana i njegovog holandskog rivala Mena van Koehorna, gradnju tvrđava pretvorili su u umetnost.

Narden, Holandija

Holandija je glavno odredište za one koje interesuje ovakva arhitektura. Holandska pobuna (1566-1648) je naziv za period rata koji je usledio nakon holandske pobune protiv španske vladavine i ostavio je traga na urbanom pejzažu zemlje, koja je inače lišena prirodnih utvrđenja.

Narden je možda najupečatljiviji od holandskih zvezdastih gradova, a nalazi se oko 20 kilometara istočno od Amsterdama. U potpunosti okružen sa dve linije bedema i dva prstena vode, ovaj grad je možda savršeni primer gradnje u obliku zvezde. U njemu se, vrlo prikladno, nalazi Holandski muzej tvrđava.

Narden
Izvor: ShutterstockNarden, Holandija

Brile, Holandija

Ovaj grad ima počasno mesto u holandskoj istoriji od 1572. godine kada su ga zauzeli “Morski prosjaci”, pomorska nacionalistička milicija, što je bila velika prekretnica u holandskom ratu za nezavisnost.

Brile
Izvor: ShutterstockBrile, Holandija

Husden, Holandija

Završen 1597. godine, Husden se danas može pohvaliti impresivnim bastionima zahvaljujući nagrađivanom, četrdeset godina dugom projektu rekonstrukcije.

Do 19. veka, prvobitna utvrđenja ovog grada su se već gotovo raspadala. Međutim, lokalni stanovnici su vodili uspešnu kampanju da se gradu vrati nekadašnja slava. Mapa stara 300 godina korišćena je kao nacrt da se mesto pretvori u prelepi grad, koji je u periodu pre pandemije imao stotine hiljada posetilaca svake godine.

Husden
Izvor: ShutterstockHusden, Holandija

Vilemstad, Holandija

Vilemstad je još jedan sjajan primer holandskih zvezdastih gradova.

Kaže se da svaki od njegovih sedam bastiona predstavlja jednu od sedam provincija koje su se ujedinile da bi oslobodile Holandiju od španske vlasti u 16. veku, formirajući nezavisnu holandsku državu.

Vilemstad
Izvor: ShutterstockVilemstad, Holandija

Burtange, Holandija

Na severoistoku Holandije, u blizini granice sa Nemačkom, tvrđava Burtange izgrađena je 1593. godine i koristila se do 1851. godine.

Tada je tvrđava pretvorena u selo, ali nikada nije zaista napredovala kao naselje. Danas je cela ova arhitektonska celina otvorena za posetioce kao muzej.

Burtange
Izvor: ShutterstockBurtange, Holandija

Palmanova, Italija

Nalazi se u neposrednoj blizini današnje granice između Italije i Slovenije, jedan je od najvećih i najbolje očuvanih zvezdastih gradova. Venecijanci su ga izgradili krajem 16. veka kako bi odbranili severoistočnu granicu.

Palmanovu je UNESCO označio kao lokalitet svetske baštine, zajedno sa drugim venecijanskim utvrđenjima iz iste ere.

Palmanova
Izvor: ShutterstockPalmanova, Italija

Peskjera del Garda, Italija

Dok je Palmanova štitila istočne prilaze Veneciji, zapadne je nadzirala Peskjera del Garda, grad koji takođe ima status svetske baštine. Ovo utvrđenje kojim su dugo vladali Venecijanci, nalazi se na obali jezera Garda i okruženo je vodom sa svih strana.

Peskjera del Garda
Izvor: ShutterstockPeskjera del Garda, Italija

Almeida, Portugalija

Na severu Portugalije, vrlo blizu španske granice, ovaj grad se savršeno uklapa u svoje impozantne bedeme u obliku zvezde.

Tokom Poluostrvskog rata (1804-1817), zauzela ga je Napoleonova vojska, nakon što je eksplozija barutnog magacina usmrtila stotine njegovih britanskih i portugalskih branilaca.

Almeida
Izvor: ShutterstockAlmeida, Portugalija

Elvas, Portugalija

Na oko 200 kilometara od Lisabona, Elvas je uporište od sedam bastiona i dve tvrđave koje su vekovima čuvale istočnu granicu Portugalije od španskih upada.

Elvas
Izvor: ShutterstockElvas, Portugalija

Neuf-Brisak, Francuska

Neuf-Brisak je deo mreže tvrđava koje je kreirao Sebastien Le Prestre de Vauban, najbolji vojni inženjer Luja Četrnaestog i još jedan je od zvezdastih gradova koji uživa status svetske baštine. Izgrađen je od nule na francuskoj strani Rajne, nakon što je Francuska izgubila grad Brisak na suprotnoj obali reke, otuda i prefiks "Neuf“ ​​(novi).

U to vreme smatrao se primerom idealnog grada, sa osmougaonim dizajnom i ulicama raspoređenim u kvadratnu mrežu.

Neuf-Brisak
Izvor: ShutterstockNeuf-Brisak, Francuska

Karlovac, Hrvatska

Šestougaoni zvezdasti grad sagradili su Habsburzi 1579. godine kao bastion kako bi zaštitili svoje zemlje od Osmanlija, koji su grad napadali sedam puta, svaki put bez uspeha.

Iako su se moderna predgrađa razvila oko starog grada Karlovca, skladna arhitektonska celina dobro je očuvana.

Karlovac
Izvor: ShutterstockKarlovac, Hrvatska
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nacionalno takmičenje za studente arhitekture - evo kako da se prijavite
arhitektura

Ovo su uslovi

24.02.2023. 09:33

Nacionalno takmičenje za studente arhitekture - evo kako da se prijavite

Studenti arhitektonskih fakulteta iz Beograda, Niša i Novog Sada dobili su poziv da učestvuju na nacionalnom takmičenju "Architecture Student Contest 2023” u organizaciji kompanije Saint–Gobain. Svi koji žele da predstave moderne i revolucionarne ideje mogu da se registruju do 27. februara 2023. godine, a da predaju projekte najkasnije do 12.04.2023. godine.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
05.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve