Život
12.11.2020. 15:05
Tanjug

Fondacija Gejts donirala još 70 miliona dolara za vakcinu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Fondacija "Bil i Melinda Gejts" donirala je još 59,48 miliona evra (70 miliona dolara) za razvoj i distribuciju vakcine protiv kovid-19, s nadom da će i drugi međunarodni akteri takođe priložiti više novca za globalne napore u borbi protiv pandemije.

Fondacija je saopštila da će 42,48 miliona evra (50 miliona dolara) donirati GAVI Kovaks mehanizmu finansiranja koji predvodi Globalna alijansa za vakcinaciju (GAVI), dok će 16,99 miliona evra (20 miliona dolara) biti donirano Koaliciji za inovacije protiv epidemije (CEPI).

Povezane vesti - GEJTS: Život će se vratiti u normalu tek nakon druge generacije vakcina

Iz fondacije navode da je potrebno obezbediti da svi imaju jednak pristup testovima, lekovima i vakcinama, onda kada budu dostupne, bez obzira na to u kom delu sveta žive, prenosi Rojters.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Fondacija "Bil i Melinda Gejts" počela je sa prikupljanjem donacija za GAVI Kovaks mehanizam u junu, a do sada je obezbeđeno 132,56 miliona evra (156 miliona dolara)

Zajedno sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, CEPI i GAVI predvode globalnu šemu poznatu kao Akcelerator pristupa kovid-19 alatima (ACT), koja ima za cilj da ubrza razvoj i proizvodnju testova, lekova i vakcina protiv kovid-19, kao i njihovu pravdenu distribuciju.

Povezane vesti – STRUČNJAK SA OKSFORDA: Prvi ću vam ovo reći, život će se vratiti u normalu do proleća

GAVI je saopštio da Kovaks, koji je deo šeme, ima za cilj da obezbedi 2 milijarde doza vakcine protiv kovid-19 do kraja 2021. godine. Iz alijanse navode da će doze biti dostupne svim zemljama koje učestvuju u programu Kovaks, kao i da će 92 najsiromašnije zemlje dobiti gotovo milijardu doza.

Ove nedelje objavljeni su pozitivni rezultati kliničkih ispitivanja dve potencijalne vakcine protiv kovid-19, jedne na čijem razvoju rade "Fajzer" i "Bajontek" i druge na kojoj rade naučnici iz Rusije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
0°C
18.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve