Život
23.06.2023. 17:09
Promo

Ako vas zanima...

Forenzičko računovodstvo na Ekonomskom fakultetu

1
Izvor: Ekonomski fakultet

Ekonomski fakultet u Beogradu primiće na jesen prve polaznike master programa "Forenzičko računovodstvo“, za čije je uspostavljanje Biro za međunarodnu borbu protiv narkotika i sprovođenje zakona (INL) pri Ambasadi SAD u Beogradu dodelio grant u vrednosti od 750.000 dolara, poručeno je na panelu povodom otvaranja nacionalnog Centra za forenzičko računovodstvo i predstavljanja ovog akreditovanog studijskog programa.

Događaj su otvorili dekanica Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Žaklina Stojanović i ambasador SAD u Republici Srbiji Kristofer Hil.

Dekanica fakulteta prof. dr Žaklina Stojanović izrazila je veliko zadovoljstvo činjenicom da Ekonomski fakultet već drugu godinu za redom uspešno realizuje ciljeve projekta „Izgradnja forenzičko-računovodstvenih kapaciteta u Srbiji“ naglašavajući njegove društveno odgovorne aspekte i uverenje da će se pozitivni efekti implementacije Projekta ispoljiti u godinama koje slede.

Ambasador SAD Kristofer Hil čestitao je ovom prilikom dekanici i  predstavnicima Ekonomskog fakulteta na uvođenju ovog studijskog programa i zahvalio Birou za međunarodnu borbu protiv narkotika i sprovođenje zakona (INL) Ambasade SAD koji je finansijski pomogao program. On je istakao značaj forenzičkog računovodstva u današnjoj ekonomiji. “Sve zemlje imaju problem sa kriminalom, i moja i vaša. Ali ono sto je važno istaći je da nema dobrih i loših zemalja, već samo zemalja koje imaju dobar sistem za finansijsku kontrolu i onih koje ga nemaju. Ovaj program će pomoći da Srbija unapredi sistem i pojača kapacitete za suzbijanje finansijskog kriminala, a takođe obezbediće nova radna mesta."

Rukovodilac Projekta, prof. dr Dejan Malinić, rekao је da je Ekonomski fakultet razvio međunarodno uporediv studijski master program Forenzičko računovodstvo, koji je primenjiv u domaćem okruženju. Dobijenom akreditacijom obezbeđena je dugoročna održivost programa, što podrazumeva njegovo nesmetano odvijanje i nakon završetka Projekta.

"Vlada SAD želi da da podršku efikasnijem funkcionisanju pravosudnog sistema i javnih institucija u Srbiji zbog čega je od izuzetne važnosti da se u našoj zemlji formira forenzičko-računovodstvena profesija“, izjavila je Ivona Šišmanović, vodeći stručnjak za implementaciju programa Biroa za međunarodnu borbu protiv narkotika i sprovođenje zakona (INL).

Miljko Radisavljević, javni tužilac Vrhovnog javnog tužilaštva, naglasio je je da su forenzičko-računovodstveni stručnjaci jedna od karika koja nedostaje tužilštvima u predistražnim i istražnim postupcima kako bi se prikupio dovoljan broj validnih dokaza za podizanje optužnica, vođenje postupaka za krivična dela finansijskog i privrednog kriminala i efikasno oduzimanje nezakonito stečene imovine.

Program je zvanično akreditovan od strane Nacionalnog tela za akreditaciju i obezbeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju u aprilu 2023. godine.

Prva generacija polaznika ovog prestižnog master programa, čiju će edukaciju iz oblasti forenzičkog računovodstva finansirati INL, biće upisana na jesen ove godine, najavila je dr Savka Vučković Milutinović.

Ozbiljni resursi u naredom periodu biće posevećeni promovisnju važnosti saradnje relevatnih institucija u prevenciji i borbi protiv finansijskog kriminala i korupcije, poručeno je danas sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Begradu.

Danijela Mirković, partner iz beogradske kancelarije EY, istakla je ulogu akademskog obrazovanja iz oblasti forenzičkog računovodstva u unapređenju kapaciteta srpskih privrednih društava u prevenciji i odvraćanju od korporativnih prevara ali i podizanju svesti šire javnosti o negativnim materijalnim i nematerijalnim posledicama finansijskih prevara a sa ciljem unapređenja vladavine prava i konkurentnosti srpske privrede.

Događaju su prisustvovale mnogobrojne zvanice iz javnog i privatnog sektora Republike Srbije, uključujući i profesore računovodstva univerziteta u Srbiji i regiona, kao i veliki broj zainteresovanih studenata.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
23.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve