Život
19.07.2021. 12:03
Tanjug

Veliki uspeh

Francuska kompanija prodala prvo veštačko srce

Lekari
Izvor: Shutterstock

Francuska kompanija Karma prodala je jednom pacijentu u Italiji prvi primerak veštačkog srca koje je razvila u svojim laboratorijama.

Ova francuska kompanija je osnovana 2008. godine i tokom ispitivanja svog veštačkog srca jedan primerak je nedavno ugrađen pacijentu u Severnoj Karolini, u SAD.

Veštačko srce, ugrađeno u Italiji, smatra se privremenom opcijom za pacijenta koji čeka na srce od donora, a boluje od terminalne biventrikularne srčane insuficijencije, prenosi francuski TV kanal LCI.

Prvu komercijalnu tranplantaciju veštačkog srca izveo je italijanski kardio-hirurg dr Chiro Majelo sa svojim timom u kliničkom centru u Napulju.

Ovaj zahvat smatra se velikim uspehom francuske kompanije, koja od decembra prošle godine poseduje zvaničan sertifikat evropskog standarda čime su joj otvorena vrata za komercijalizaciju veštačkog srca u Evropi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako geni i stres utiču na obolevanje od kovida-19
doktor

Korona i hronične bolesti

30.06.2021. 19:09

Kako geni i stres utiču na obolevanje od kovida-19

Osobe koje imaju neko hronično oboljenje, a pri tome su izložene fizičkim ili hemijskih agensima, što proizvodi dodatni oksidativni stres, imaju veću verovatnoću da obole od kovida-19, kaže direktorka Instituta za nuklearne nauke "Vinča" Snežana Pajović.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve