Život
13.01.2023. 11:53
R.E.

Sat na Genex kuli

Oživeo jedan od simbola Beograda

Beograd, Geneks, Genex
Izvor: Shutterstock

Sat na Geneks kuli, poznatijoj kao Zapadna kapija Beograda, popravljen je posle mnogo godina zahvaljujući angažmanu Grada Beograda i radnika nadležnog komunalnog preduzeća

Sat je pušten u rad u četvrtak uveče, a gradonačelnik Aleksandar Šapić kaže da investicija nije bila velika, ali da ima simbolički značaj jer je 1980. godine, kada je kula izgrađena, predstavljala paradigmu razvoja i budućnosti Beograda.

"Možda mlađim generacijama ovaj sat ništa ne znači, ali mojoj generaciji i starijima budi sećanja. Kada bismo dolazili u Beograd, znak da smo ušli u naš grad bilo bi da na njemu vidimo koliko je sati, stepeni i koji je dan. Bez obzira na to u čijem će vlasništvu biti Geneks kula, što je sada aktuelna tema, voleo bih da i mlađim generacijama ovaj sat bude simbol i prvo što će prepoznati po ulasku u Beograd", rekao je Šapić. 

1
Izvor: Beoinfo

Ovo remek-dele moderne arhitekture projektovao je arhitekta Mihajlo Mitrović, a čine ga dve betonske kule povezane mostovnom strukturom, uz restoran na kružnom vrhu. Iznad mosta nalazi se digitalni časovnik, čiji je cilj takođe bio da naglasi futuristički pristup u projektovanju.

Na predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda, Vlada Srbije je pre oko godinu dana uvrstila objekat u registar kulturnih dobara Srbije.  
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve