Život
17.09.2022. 11:47
Beta

Ambiciozan projekat

Gepardi se vratili u Indiju

1
Izvor: Beta/AP / Dirk Heinrich

Osam geparda iz Namibije stiglo je u Indiju gde će uskoro biti pušteni u prirodu u okviru projekta vraćanja ovih životinja čija vrsta je proglašena izumrlom u tom delu sveta pre 70 godina.

Prema vlastima radi se o prvom interkontinentalnom premeštanju geparda, koji važe za najbržu kopnenu životinju. 

Radi se o ambicioznom projektu koji ipak deli stručnjake, pošto su neki skeptični oko šansi za uspeh.  

Pet ženki i tri mužjaka prebačeno je iz parka prirode severno od Vindhuka, glavnog grada Namibije, iznajmljenim boingom 747 nazvanim "avion mačka" tokom 11-očasovnog leta.

Indijski premijer Nrendra Modi predsedavao je operaciji organizovanoj u Nacionalnom parku Kuno, koji se nalazi oko 300 kilometara južno od glavnog grada Nju Delhija izabranog zbog velike količine mogućih životinja za lov i prerija.

Svaka od ovih životinja, starih od dve godine do pet i po godina, opremljena je ogrlicom preko koje će moći satelitski da se prati njeno kretanje.

1
Izvor: Beta/Press Information Bureau

One će se prvo čuvati u zatvorenom prostoru tokom perioda karantina od oko mesec dana pre nego što budu pšđtene u otvorenu zonu prirodnog rezervata.

Neki stručnjaci su upozorili da bi ti sisari mogli da imaju teškoće da se prilagode novoj okolini.

Indija je ranije imala azijske geparde ali oni su proglašeni izumrlim 1952. godine. Ugrožene podvrste ovih životinje koje su se ranije nalazile na Bliskom istoku, Centralnoj Aziji i Indiji sada se nalaze još samo u vrlo malom broju u Iranu.

Napori da se životinje ponovo dovedu u Indiju ubrzali su se 2020. kada je Vrhovni sud odlučo da afrički gepardi, različita podvrsta, mogu eksperimentalno biti smešteni u Indiji na pažljivo izabranom mestu. 

1
Izvor: Beta/AP / Dirk Heinrich

Oni su poklon vlade Namibije, jedne od samo nekoliko afričkih zemalja gde ta vrsta geparda još živi u divljini. 

Vode se pregovori o sličnom prebacivanju geparda iz Južne Afrike.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dvoglava kornjača dobila poklon za rođendan
1

Janus

03.09.2022. 22:05

Dvoglava kornjača dobila poklon za rođendan

Janus, najstarija dvoglava kornjača na svetu, počašćena je jestivim cvećem za svoj 25. rođendan u Prirodnjačkom muzeju u Ženevi, gde neobična životinja provodi svoje mirne dane.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
22°C
27.09.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve