Život
27.01.2023. 10:38
R.E./Klima 101

Amsterdam

Grad na dva točka je dobio garažu za bicikle POD VODOM (VIDEO)

bicikl
Izvor: Shutterstock

Iako je Holandija nadaleko poznata po razvijenoj infrastrukturi za bicikliste, novi biciklistički parking podiže nacionalnu opijenost na potpuno drugi nivo.

Sa kapacitetom od 7.000 mesta, parkiralište za bicikle na Centralnoj železničkoj stanici u holandskoj prestonici najveće je u Amsterdamu. Ali njegova glavna posebnost leži u poziciji: nalazi se u potpunosti ispod vode, i prvo je takvo u svetu.

Garaža vredna 60 miliona evra otvorena je 26. januara. Kako se navodi, građani mogu da svoje bicikle parkiraju potpuno besplatno do 24 sata, a korišćenje svakog narednog dana košta 1,35 evra. Korisnicima je na raspolaganju i servis u kojem mogu da poprave svoje dvotočkaše.

bicikl
Izvor: Shutterstock

Saobraćajne gužve su problem velikih urbanih sredina širom sveta, ali u Amsterdamu, gradu u kojem broj bicikala premašuje broj stanovnika, njih prave i dvotočkaši koji su parkirani svuda. Futurističko parkiralište doprineće rešavanju ovog problema na nesvakidašnji način, pomerajući bicikle ispod vode, ali ono predstavlja samo jedan korak u rekonstrukciji ekstremno prometnog dela grada.

Okruženje Centralne železničke stanice, pored gradske luke, dugo služi za ulazak putnika u Amsterdam. U poslednjih pet godina izgled mu se znatno promenio u odnosu na 20. vek – na kopnu je prostor oduzet automobilima u korist biciklista i pešaka. Neki putevi su očišćeni kako bi se fokus bacio na ključnu prostornu odliku, vodu, koja sada teče oko istorijske stanice podignute na veštačkim ostrvima.

U međuvremenu, podzemlje je dobilo dve metro stanice, a nova garaža za bicikle poslednji je segment transformacije koji je započet 2019. Do parkinga, smeštenog devet metara ispod zemlje, dolazi se pomoću zakrivljene staze, piše Klima101.

Da bi sproveli ovaj ambiciozni projekat u delo, Holanđani su morali da isuše tamošnje jezero.

S obzirom na blizinu centralne železničke stanice i razvijenost javnog prevoza, ova garaža biće veoma korisna za vozače bicikla koji putuju vozom ili autobusom. Dodatno, lokacija omogućava i lak dolazak do najužurbanijih delova Amsterdama peške.

Povezanost različitih vidova transporta, poput ove, postaje sve bitnija u gradovima zato što ljudi, u cilju smenjenja svog karbonskog otiska i troškova putovanja, sve više menjaju svoje zagađujuće četvorotočkaše čistijim i jeftinijim alternativama.

Prosečan Holanđanin u toku dana na svom biciklu pređe u proseku 2,6 kilometara. Šta kada bismo svi bili malo više poput njih i češće pedalirali umesto da smo za volanom?

Tada bi svetske emisije ugljen-dioksida opale za 686 miliona tona godišnje, pokazala je jedna studija iz prošle godine. Perspektive radi, to je skoro 17 puta više od količina ugljen-dioksida koje Srbija oslobađa u toku godine

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Želite bicikl? Država će vam pomoći. Ovako...
bicikl

Nove subvencije

15.08.2022. 19:40

Želite bicikl? Država će vam pomoći. Ovako...

Udruženje "Urban log", uz podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Beograda, raspisalo je javni poziv na koji mogu da se prijave građani kako bi dobili subvencije za kupovinu bicikala, kao ekološki prihvatljivog transporta, za šta je grad iz budžeta obezbedio sedam miliona dinara.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve