Život
22.01.2023. 11:30
R.E./ Etos

Rumunija

Gradi se najveći pravoslavni hram na svetu!

crkva, hram
Izvor: Shutterstock

Novi Patrijaršijski hram Rumunske pravoslavne crkve biće najveća pravoslavna crkva na svetu. Planirano je da se njegova izgradnja u gradu Bukureštu završi u roku od tri godine. Ukupan kapacitet hramskog kompleksa površine 11 hektara je projektovan za 125.000 ljudi.

Temelj sabornog hrama je postavljen 2007. godine, a 25. novembra 2018. godine osvećen je u čast Vaznesenja Gospodnjeg i Svetog Apostola Andreja. U narodu hram nazivaju Sabornim hramom spasa nacije.

Prema projektu, nova crkva će moći da primi 7.000 parohijana, uključujući i sveštenstvo, što je deset puta više nego u sadašnjoj Patrijaršijskoj katedrali, podignutoj sredinom 17. veka u čast Svetih Konstantina i Jelene. Zajedno sa podzemnim galerijama, u zgradi u izgradnji može istovremeno da boravi 10.000 ljudi, a kapacitet celog hramskog kompleksa, koji će se nalaziti na površini od 11 hektara, predviđen je za 125.000 posjetilaca. Visina zgrade sa krstom na centralnoj kupoli biće 127 metara.

U dvorištu hrama predviđena su četiri proširenja: kuća Andrejevskog sa 90 soba namenjena je hodočasnicima; kuća Svetog Petra kapaciteta stotinu ljudi; Pavla, u kojoj će biti smešten misionarski i kulturni centar sa Velikom salom, učionicama, bibliotekom i izložbenim prostorom i Kuća Svetog Luke u kojoj će biti smešten medicinsko-socijalni centar sa salama za konsultacije, hitne pomoći, intenzivne nege, analitička laboratorija, kao i stambeni prostor za starije starosne grupe i one kojima je potrebna medicinska nega, piše "Etos".

Planirano je da izgradnja najvećeg verskog objekta na svetu bude završena do 2025. godine. Dizajn novog hrama, koji se čuo u rumunskom Senatu i Gradskoj kući Bukurešta, sadržaće arhitektonske elemente koji odražavaju nacionalni ukus svih rumunskih provincija i teritorija. Trenutno veliki tim umetnika radi na mozaiku koji će ispuniti unutrašnjost katedrale.

Radovi na velikom zvonu katedrale, koji su trajali 8 mjeseci, su završeni. Za tim od 25 stručnjaka iz Italije, Nemačke, Austrije, Hrvatske i Rumunije, na čelu sa italijanskim kampanologom Flaviom Zambotom, ovaj projekat je bio najznačajnije profesionalno dostignuće.

"Imao sam čast da radim na nekim poznatim zvonima i svako zvono mi je kao sin. Ali zvono hrama u Bukureštu je veličanstveno i među najboljima na svetu. Svi akustički parametri su odlični. Prema dostupnim podacima, može se čuti na udaljenosti od oko 20 kilometara“, rekao je Zamboto.
 

On je dodao da je zvono napravljeno od premijum legura, po najvišim standardima i sa pažnjom na detalje. Čistoća njegovog zvuka dostiže 99,99 odsto, a 0 odsto je akustična tolerancija.

Planovi za izgradnju nebodera hrama, koja simbolizuje trijumf pravoslavlja, datiraju iz pobede Rusa i Rumuna nad Osmanlijama 1878. godine. U rumunskoj istoriografiji ovaj oružani sukob naziva se ratom za nezavisnost.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Posle 30 godina obnovljena pravoslavna crkva u Petrinji
crkva, pravoslavna crkva, Kosovo

MIlorad Pupovac

25.12.2021. 19:35

Posle 30 godina obnovljena pravoslavna crkva u Petrinji

U obnovljenoj pravoslavnoj crkvi Svetog Spiridona u Petrinji održana je prva liturgija posle 30 godina kojoj su, pored brojnih vernika, prisustvovali potpredsednik hrvatske vlade Boris Milošević i predsednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-6°C
07.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve