Život
12.09.2022. 17:05
R.E / Klima 101

Alarmantni podaci

Grenland je u septembru izgubio ogromne količine leda

Grenland
Izvor: Shutterstock

U danima iza nas zbog visokih temperatura Grenland je izgubio na desetine milijardi tona leda što je količina koja se obično otopi tokom leta.

Početkom septembra sezona topljenja leda na Grenlandu privodi se kraju jer temperature padaju. Međutim, tokom  taj prostor bio je neuobičajeno topao što je prouzrokovalo rekordno otapanje – istraživači navode da je ovo najozbiljniji septembarski slučaj topljenja leda na Grenlandu u poslednjih 40 godina koliko se vodi evidencija.

Nakon prilično hladnog i vlažnog leta, ledeno prostranstvo iskusilo je toplotni talas koji je prouzrokovao topljenje leda širom Grenlanda. Pojedine meteorološke stanice izmerile su svoje godišnje rekorde, a živa u termometru sezala je na zapadu ostrva i do 20 °C.

U danima iza nas zbog visokih temperatura Grenland je izgubio na desetine milijardi tona leda što je količina koja se obično otopi tokom letnjih dana – bilo je pogođeno 35 odsto teritorije, procenat koji je tipičniji za jul. Inače se u prvim danima septembra led topi na oko 10 odsto površine.

Procenjuje se da je Grenland za vikend izgubio oko 20 milijardi tona leda, što je oko 7 odsto ukupnog leda koji nestane u periodu od godinu dana.

Iako bi deo vode nastale otapanjem leda moglo ponovo da se zadrži u snežnom pokrivaču i ponovo zaledi, događaj bi mogao da doprinese porastu nivoa mora, pogotovo ako se ponovi i u narednim godinama.

Grenland je već najveći uzročnik porasta nivoa mora. Topljenje se prethodne dve decenije ubrzava s obzirom na to da se arktička regija zagreva više u odnosu na ostatak sveta, piše Klima 101.

Čak i u slučaju da istog momenta čovečanstvo prestane da emituje gasove sa efektom staklene bašte, novo istraživanje upozorava da će 3 odsto ledene ploče Grenlanda nestati – to će izazvati porast nivoa mora za skoro 30 cm.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kad može Kina, možemo svi!
ekologija

Iznenađujuće?

06.09.2022. 17:05

Kad može Kina, možemo svi!

Emisije ugljen-dioksida (CO2) u Kini pale su u drugom kvartalu ove godine za rekordnih osam odsto u odnosu na isti vremenski period 2021. Druga najveća privreda sveta oslobodila je od aprila do juna 2022. za 230 miliona tona CO2 manje što je najveći pad zabeležen u prošloj deceniji.

Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
21.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve