Život
09.08.2021. 15:00
Tanjug

"Nema mesta za izgovore"

Gutereš: Izveštaj UN je crveni alarm za čovečanstvo

Antonio Gutereš generalni sekretar UN
Izvor: EPA/FILIP SINGER

Ljudske aktivnosti menjaju klimu na neviđen i ponekad nepovratan način, ocenjeno je u najnovijem naučnom izveštaju Ujedinjenih nacija, a generalni sekretar te organizacije poručuje da je upravo ovaj izveštaj "crveni alarm za čovečanstvo".

Važna studija koja je objavljena danas je upozorila na sve ekstremnije toplotne talase, suše i poplave, kao i na to da će ciljano ograničenje porasta temperature biti prevaziđeno za nešto više od jedne decenije, prenosi Bi-Bi-Si.

Izveštaj je "crveni alarm za čovečanstvo", poručio je generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš komentarišući izveštaj Međuvladinog panela za klimatske promene (IPČ) pri Ujedinjenim nacijama.

"Alarmi za uzbunu zaglušuju, a dokazi su neoborivi - emisije gasova sa efektom staklene bašte usled sagorevanja fosilnih goriva i krčenja šuma, guše našu planetu i izlažu milijarde ljudi neposrednoj opasnosti. Globalno zagrevanje pogađa svaku regiju na Zemlji, a mnoge promene postaju nepovratne", upozorio je Gutereš.

Antonio Gutereš generalni sekretar UN
Izvor: EPA/JUSTIN LANE

Međutim, naučnici poručuju da se katastrofa može izbeći ako svet deluje brzo, kao i da bi drastično smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte moglo stabilizovati porast temperatura.

Ponavljajući zaključke naučnika, Gutereš je poručio da ako sada udružimo snage možemo sprečiti klimatsku katastrofu.

"Ali, kako današnji izveštaj jasno pokazuje, nema vremena za odlaganje i nema mesta za izgovore. Računam na vlade, lidere i sve zainteresovane strane da obezbede uspeh COP26 (konferencija o klimatskim promenama)", poručio je on.

Britanski premijer Boris DŽonson je izjavio da je "jasno da će naredna decenija biti ključna za osiguranje budućnosti naše planete".

"Znamo šta je potrebno učiniti za ograničenje globalnog zagrevanja - poslati ugalj u istoriju, preći na čiste izvore energije, zaštititi životnu sredinu i osigurati klimatsko finansiranje zemalja na prvoj liniji", istakao je britanski premijer.

Izveštaj IPČ-a objavljen je samo tri meseca pre velike UN-ove konferencije na temu klimatskih promena koja će se održati u Glazgovu.

Države bi na tom skupu trebalo da donesu nove ambiciozne planove o borbi protiv klimatskih promena.

Najnoviji izveštaj, koji se bazira na više 14.000 naučnih studija, daje dosad najopsežniju i najdetaljniju sliku kako klimatske promene menjaju prirodu i šta će uslediti.

DŽonson se nada da će izveštaj IPČ-a biti "znak za uzbunu i preduzimanje akcija" pre klimatskog samita.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Surova realnost: Svet blizu nekontrolisanog zagrevanja, a krivi su ljudi
globalno zagrevanje

Ozbiljno upozorenje

09.08.2021. 11:06

Surova realnost: Svet blizu nekontrolisanog zagrevanja, a krivi su ljudi

Međuvladin panel za klimatske promene (IPČ) pri Ujedinjenim nacijama, oglasio je ozbiljno upozorenje, navodeći da je svet blizu nekontrolisanog zagrevanja, za šta su nedvosmisleno krivi ljudi.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
27.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve