Život
27.03.2023. 04:05
Beta-AFP

Egipat

Šta je to otkriveno u hramu Ramzesa Drugog

1
Izvor: Shutterstock

Više od 2.000 mumificiranih glava ovnova iz doba Ptolomejida otkriveno je u hramu Ramzesa II u drevnom gradu Abidosu na jugu Egipta, saopštilo je egipatsko Ministarstvo za antikvitete i turizam.

Na lokalitetu poznatom po hramovima i nekropolama, tim američkih arheologa sa Univerziteta Njujork ekshumirao je i mumije ovaca, pasa, koza, krava, gazela i mungosa, navodi se u saopštenju.

Ova otkrića će omogućiti da se sazna više o hramu Ramzesa II i aktivnostima koje su se tamo odvijale između izgradnje hrama za vreme Šeste dinastije Starog kraljevstva, između 2374. i 2140. pre nove ere, i perioda Lagida odnosno Ptolemejida, od 323. do 30. pre nove ere.

Glave ovnova su se prinosile kao darovi što ukazuje na "kult Ramzesa II koji se slavio 1.000 godina nakon njegove smrti", navode naučnici. 

Pored ostataka mumificiranih životinja, tim naučnika je otkrio i ostatke palate sa zidovima debljine oko pet metara iz perioda Šeste dinastije, kao i nekoliko statua, papirusa, ostatke drveća, kožnu odeću i obuću.

Abidos, 550 km južno od Kaira, s ogromnim grobljima i hramovima iz najranijeg perioda starog Egipta, bio je poznat po spomenicima u čast Ozirisa, boga podzemlja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li je to upravo otkrivena najstarija mumija ikada? (VIDEO)
Mumija

Obložena zlatom

29.01.2023. 04:05

Da li je to upravo otkrivena najstarija mumija ikada? (VIDEO)

Arheolozi su u grobnici blizu Stepenaste piramide otkrili 4.300 godina staru mumiju potpuno umotanu u zlato i mogla bi da bude najstarija ikada otkrivena.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
22°C
29.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve