Život
26.04.2021. 10:07
R. E.

Ništa bez uglja

I dalje se trujemo

Ugalj
Izvor: Shutterstock

Emisija ugljenika raste i u 2021. godini i to je drugi po redu skok za deset godina, upozorila je Međunarodna energetska agencija.

Velika upotreba uglja, najprljavijeg goriva, za proizvodnju električne energije u velikoj meri potstiče porast emisija, posebno širom Azije. A ono što je posebno zabrinjavajuće jeste što dolazi uprkos padu cena obnovljive energije, koja je sada jeftinija od uglja.

Ugalj
Izvor: Shutterstock

Fatih Birol, izvršni direktor IEA (International Energy Agency) i jedan od vodećih svetskih autoriteta za energetiku i klimu, izjavio je za “Gardijan” da je to šokantno i vrlo uznemirujuće. Navodi da, s jedne strane vlade danas tvrde da su im klimatske promene prioritet, a s druge strane predviđa se drugi najveći porast emisija u istoriji. On ističe da je to zaista je razočaravajuće.

Birol je uporedio trenutni val emisija sa finansijskom krizom, kada su emisije porasle za više od šest odsto u 2010. godini, nakon što su države pokušale da stimulišu svoje ekonomije jeftinom energijom od fosilnih goriva. „Čini se da smo se vratili na put da ponavljamo iste greške“, upozorio je. „Ovaj put sam više razočaran nego 2010.“ izjavio je Fatih Birol.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve