Život
13.11.2022. 14:22
M. Paunović

Najbogatiji čovek

Ilon Mask - Moć koju je sve teže kontrolisati

ilon mask
Izvor: NTB / Carina Johansen

"Ovo je čovek koji teži da spase našu planetu i da nam obezbedi novu za nastanjivanje... Čovek-bog koji izmišlja električne automobile i seli se na Mars", ovim rečima je, između ostalog, magazin „Tajm“ 2021. opisao Ilona Maska proglasivši ga najuticajnijom osobom na planeti.

Bila je to zaista Maskova godina. Godina u kojoj je postao najbogatiji čovek na svetu, u kojoj je napunio 50 godina i koju je zaokružio priznanjem za najuticajnijeg čovek na planeti. Posmatrano iz prizme ovogodišnjih dešavanja u svetu, o Ilonu Masku već sada možemo da razmišljamo kao o čoveku koji će obeležiti čitav 21. vek.

Rođen je u Južnoj Africi 1971. godine. Svoje detinjstvo opisao je kao teško, obojeno razvodom roditelja, vršnjačkim nasiljem i Aspergerovim sindromom. Međutim, to ga nije omelo da već sa 12 godina razvije svoju prvu kompjutersku igricu. U studiranju je video priliku za odlazak od kuće, zbog čega se prvo seli u Kanadu, a potom u SAD. Doktorat iz fizike na Univerzitetu Stanford napustio je posle samo dva dana da bi se posvetio biznisu. I nije pogrešio. Danas je najbogatiji čovek na svetu sa bogatstvom koje se procenjuje na više od 250 milijardi dolara.

Teško je reći koji je recept za uspeh Ilona Maska. Za sebe kaže da je radoholičar i da iza svakog uspeha mora da stoji naporan rad.

"Mislim da jednostavno morate da uložite od 80 do 100 sati nedeljno. To poboljšava šanse za uspeh. Ako drugi ljudi ulažu 40 sati nedeljno, a vi 100, onda čak i ako radite istu stvar znate da ćete ostvariti za četiri meseca ono za šta će njima biti potrebno godinu dana", rekao je jednom prilikom Ilon Mask i dodao da "niko nikada nije promenio svet radeći 40 sati nedeljno".
 

Naporan rad je sigurno najvećim procentom utkan u njegov uspeh, međutim, ono što je verovatno takođe trasiralo Maskov put do uspeha ogleda se u rečima njegove bivše žene Džastin Mask koja ga poznaje još od koledža. Naime, ona jednom prilikom izjavila da Mask, čak i pre svojih miliona, nije bio "čovek koji je prihvatao ne kao odgovor" i da se u njemu „volja da se takmiči i dominira nikada nije ugasila".

Ilon Mask
Izvor: EPA / JUSTIN LANE

Upravo ta žeđ za uspehom, takmičenjem i pomeranjem granica učinila ga je najneobuzdanijim vizionarom današnjice. Osnivač "Tesle", "Space X"-a, kao i kompanije koja je specijalizovana za infrastrukturu podzemnog saobraćaja odnedavno je u svoj portfolio dodao i Tviter – najmoćniju platformu za širenje informacija današnjice. Kako kaže, ideja mu je da Tviter pretvori u "digitalin trg", odnosno mesto bez cenzure, gde neće moći da se širi govor mržnje. Iako je kao motiv za kupovinu Tvitera istakao „dobrobit čovečanstva“, Maskovu zainteresovanost za ovu društvenu mrežu je sigurno podstakla i činjenica da ga koristi četvrtina Amerikanaca.

Tviter menja boju

Bez obzira na to što je istakao da će Tviter ostati politički neutralan i da će na njemu moći da iskazuju sva mišljenja, njegova poslednja kupovina izazvala je veliku brigu među demokratama u Americi jer smatraju da bi Mask ovu društvenu mrežu mogao da koristi u političke svrhe.

Dokaz da njihova zabrinutost nije neosnovana dobili su jednim tvitom.

U trenutku pisanja teksta Amerikanci na takozvanim izborima na polovini mandata američkog predsednika (Midterm Elections) biraju svih 435 poslanika donjeg, Predstavničkog doma Kongresa, čiji je mandat dve godine, i 35 od 100 članova gornjeg doma, Senata, za šestogodišnji mandat. A dan ranije novi vlasnik Tvitera pozvao ih je da glasaju za republikansku partiju, "u ime jednakosti između izvršne i pravosudne vlasti".

"Podela vlasti ograničava najgore ekscese, prema tome preporučujem da se glasa za republikanski Kongres, s obzirom na to da je predsednik demokrata", napisao je Ilon Mask na Tviteru gde ima više od 100 miliona pratilaca.

Mask je svoj stav u vezi s novembarskim izborima izneo još u maju ove godine kada je u potkastu "All in" rekao da će glasati za republikance nakon što je ranije „zdušno“ glasao za demokrate.

"Smatrao sam da nikada ne bih mogao da glasam za republikance, samo da budem jasan. Ali na predstojećim izborima ću glasati za njih", rekao je milijarder tom prilikom.
 

Iako se izbori održavaju na polovini Bajdenovog mandata, oni bi u velikoj meri mogli da odrede njegovu političku sudbinu.

Jer ukoliko republikanci osvoje većinu u jednom ili u oba doma Kongresa, Bajdenu će biti znatno teže da sprovodi svoje politike nego do sada. U tom slučaju ne bi mogao da računa na podršku zakonodavnog tela kad je reč o političkim prioritetima demokrata, poput prava na abortus. S druge strane, ukoliko republikanci odnesu pobedu u Senatu, mogli bi da predstavljaju kamen spoticanja Bajdenovih kandidata za sudije i pripadnike izvršne vlasti. Ukratko, Bajden, koji se već sada suočava sa niskim rejtingom među Amerikancima, suočio bi se sa dodatnim pritiscima i poteškoćama.

Ilon Mask
Izvor: NTB / Carina Johansen

Bez obzira na krajnji rezultat na izborima u Americi, biće jako teško izmeriti Maskov politički uticaj na njih. Međutim, ono što je već sada primetno jeste da Tviter već sada naginje udesno. To je, naime, potvrdilo povećanje broja pratilaca nekih republikanskih političara kao što su Keri Lejk, kandidatkinja republikanaca za guvernera Arizone, kao i kod njene partijske koleginice sa Floride, Loren Bobert. Obe su dobile po 18.000 novih pratilaca.

Interes pre ideologije

Međutim, to što je na ovim izborima odlučio da glasa za desnu opciju, teško je reći da je Ilon Mask više republikanac nego demokrata. Jako je teško sa sigurnošću reći u kakvu političku filozofiju veruje zagonetni milijarder.

Sebe je jednom prilikom opisao kao "delimično demokrata, delimično republikanac", ali ispravnije bi bilo reći da se najbogatiji čovek na svetu prilikom glasanja vodi pre svega sopstvenim interesima, a ne ideologijom. Tome u prilog govore i njegove političke donacije, koje su u poređenju sa njegovim bogatstvom prilično bedne.

Prema podacima koje je prikupio "Open sikrets", neprofitna organizacija koja prati podatke o finansiranju kampanja i lobiranju, Ilon Mask dao je ukupno 1,2 miliona dolara političarima, političkim strankama i referendumskim kampanjama od 2002. godine. Ono što je najzanimljivije jeste da je taj novac gotovo podjednako dat demokratama (542.000 dolara) i republikancima (574.500), dok je oko 85.000 dao na dve referendumske kampanje.

Kako je Mask jednom prilikom objasnio, ove donacije zapravo ne govore mnogo o njegovim ličnim uverenjima, već ih on opisuje kao cenu poslovanja u Americi čiji je državljanin postao 2002. godine.

Ukoliko kroz ovu perspektivu posmatramo Maskovu najnoviju igračku (Tviter), mogli bismo da zaključimo da će isključivo njegovi interesi odlučiti kojom će bojom biti obojen prostor ove platforme, odnosno da li će to biti crvena ili plava.

Pristalicama demokrata, odnosno republikanaca verovatno je teško da objektivno posmatraju Maskovu kupovinu Tvitera, međutim, oni koji navijački ne stoje ni na jednoj strani mogli bi da postave pitanje kakve posledice sa sobom nosi činjenica da se jedan od najmoćnijih izvora informacija današnjice nalazi u rukama najbogatijeg čoveka na svetu. Šta to predstavlja za svet, odnosno da li je to previše moći za jednog čoveka.

Ilon Mask je, u više navrata, pokazao da ume da barata "ptičicom" i pre nego što se ona našla u njegovom kavezu. Setimo se samo kako je posle jednog njegovog tvita u junu prošle godine skočila vrednost bitkoina.

Naime, nakon što je izvršni direktor "Tesle" tvitnuo da bi ovaj proizvođač električnih automobila mogao ponovo da prihvati plaćanje kupovine automobila bitkoinom, cena ove kriptovalute porasla je za 10,2 odsto.

Oni koji su zabrinuti zbog toga što je Tviter prešao u ruke Ilona Maska ne brinu jer misle da će ga to učiniti još bogatijim. Oni se plaše da bi njegov globalni uticaj na političku scenu mogao da postane toliko veliki da više neće moći da se kontroliše.

Dok je najveći deo Maskovog bogatstva potiče od njegovog udela u „Tesli“, njegov globalni uticaj je najvećim delom izgrađen zahvaljujući kompaniji „SpaceX“ koja upravlja satelitskom mrežom "Starlink".

"Starlink" je mreža od više od 2000 satelita koji kruže oko Zemlje i prvobitno je zamišljen tako da ponudi satelitsku internet povezanost mestima sa nedostatkom telekomunikacijskih infrastruktura, poput mora, izolovanih delova… Ali se ispostavio i kao sjajno rešenje u zonama sukoba kakva je Ukrajina.

Kada se krajem februara, kada je ruska invazija poremetila ukrajinske internet usluge, zamenik premijera Fodorov oglasio posredstvom Tvitera i zatražio od Maska da aktivira "Starlink", milijarder mu je brzo odgovorio:

"Usluga ’Starlink’ je aktivirana u Ukrajini."

Tako je "Starlink" postao slamka spasa za Ukrajinu, sve dok Mask pre nekih mesec dana ponovo nije tvitnuo kako ne može "beskonačno" da finansira "Starlink".

Politički analitičar

Maskovo koketiranje sa političkim dešavanjima u svetu konstantno raste. Sve je češće u ulozi političkog analitičara i čini se da mu se ta uloga sve više sviđa.

U samo nekoliko nedelja predstavio je svoj mirovni plan za Rusiju i Ukrajinu kojim je razbesneo ukrajinske zvaničnike. Potom je izneo predlog za smanjenje tenzija između Kine i Tajvana – tako što bi se Pekingu dala delimična kontrola nad Tajvanom.

Američkoj vladi sve više smetaju Maskovi politički stavovi. Najbogatiji čovek na svetu se otvoreno ne "miriše" sa Džozefom Bajdenom, ali isto tako Amerika je svesna da je Mask trenutno potrebniji njoj nego ona njemu.

Iako je činjenica da su Maskove izjave o Tajvanu i "Starlinku" narušile njegov odnos sa Vašingtonom, američka vlada je svesna da je Mask trenutno potrebniji Americi nego ona njemu. Mask je vremenom izgradio položaj i reputaciju zbog koje američka vlada mora da ga toleriše čak i kada joj se ne sviđa šta tvituje.

Važnu godinu u njegovom poslovanju predstavlja 2006. kada je "SpaceX" potpisao sa Nasom ugovor o razvoju i ispitivanju vozila za prevoz tereta na Međunarodnu svemirsku stanicu. Ugovor je kompaniji omogućio pristup novcu američkih poreskih obveznika pomoću kojeg je "SpaceX" proizveo kapsulu „Kru Dragon“ na pogon rakete „Falkon 9“ kojom su u novembru prošle godine američki astronauti prvi put doputovali do Međunarodne svemirske stanice. Do tada su morali da koriste rusku letelicu "Sojuz".

Mask je pomogao SAD da postigne globalnu dominaciju u svemiru, dok američka vojska takođe koristi njegovu opremu.

Mask je tako spretnim i inteligentnim poslovnim potezima pleo mrežu kojom je u zavisnički položaj stavio i Vašington, ali i jednu Nasu.

Da li je ovo previše moći za jednog čoveka? Verovatno, ali je pitanje da li išta više možemo da uradimo. Ono što više treba da nas brine jeste što je svet trenutno u rukama čoveka koji budućnost ljudske rase vidi na Marsu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ilon Mask: "Ovo je laž"
Ilon Mask

Twitter

31.10.2022. 15:05

Ilon Mask: "Ovo je laž"

Ilon Mask je demantovao izveštaj New York Timesa da planira da otpusti radnike zaposlene u kompaniji Twiter pre početka sledećeg meseca kako bi izbegao da im isplati plate.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
21.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve