Život
23.11.2021. 13:20
Tanjug

Italija

Istorijska odluka: Neizlečivom pacijentu odobrena eutanazija (ANKETA)

Eutanazija, pacijent
Izvor: Shutterstock

Prvi put u Italiji pacijentu koji je pati od neizlečive bolesti je zakonski dopušteno takozvano “medicinski pomognuto samoubisto”, prenose italijanski mediji, koji slučaj ocenjuju kao istorijski.

Agencija Ansa donosi detalje da se radi o 43-godisnjem čoveku, čije ime se ne navodi, iz regije Marke koji je nakon saobraćajne nesreće pre 13 godina ostao trajno paralizovan, a u životu ga održvaju medicinski aparati.

Do sada su Italijani, koji su zbog neizlečive bolesti ili trajnog invaliditeta, želeli da na ovaj način okoncaju život, putovali u Švajcarsku gde je "pomognuto samoubisto" zakonski dozvoljeno.

U Italiji još uvek ne postoji zakon koji dozvoljava "pomognuto samoubisto", ali jedna sudska odluka u drugom slučaju, poznatom kao "Košoni", prema imenu disk dzokeja koji je uz pratnju prijatelja završio život u jednog klinici u Švajcarskoj otvorila put i drugima koji to žele da urade u Italiji.

Ipak odluka ni u ovom istorijskom slučaju nije bila ni laka ni brza.

Nakon 13 meseci i konsultacija sa različitim lekarima utvrđeno je da je bolest neizlečiva, da pacijent trpi bolove i da je svesno doneo odluku o "medicinski pomognutom samoubistu".

Anketa

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
07.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve