Život
06.07.2020. 15:50
R. E. / Index. hr

ISTRAŽIVANJE: Ceo svet se zagreva, ali jedno mesto postaje sve hladnije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Okeani na našoj planeti postaju sve topliji, osim jednog područja na severu Atlantskog oceana koje se tvrdoglavo opire trendu globalnog zagrevanja i zapravo postaje sve hladnije.

Ovo zanimljivo područje primećeno je još 2015. i odmah je pobudilo znatiželju klimatologa koji od tada pokušavaju da shvate koji sve faktori utiču na stvaranje ovog fenomena, prenosi Index. hr.

Slabljenje okeanske struje

Stručnjaci s Instituta za meteorologiju Max Planck u Nemačkoj primetili su dugoročni klimatski model kako bi simulirali različite konfiguracije koje opisuju opaženi pad temperature, piše Science Alert.

Studije su ukazale na to da bi jedan od faktora koji utiče na zahlađenje tog dela okeana moglo biti slabljene vodene struje koja se naziva severnoatlantska meridijanska obrtajna struja (AMOC).

Kada je u punom pogonu, AMOC prenosi toplu i slanu površinsku vodu iz tropskih krajeva blizu Meksičkog zaliva do evropske obale, a zatim uzima hladnu, slatku vodu nastalu otapanjem leda.

Još uvek nije sasvim poznato zašto je u 20. veku došlo do slabljenja severnoatlantske meridijanske obrtajne struje. Neki stručnjaci pretpostavljaju da je uzrok tome veća količina otopljenog leda s Grenlanda, zajedno s porastom globalnih temperatura.

Šta kažu modeli

Ipak podaci o AMOC-u stariji od 2004. godine nisu toliko detaljni i specijalizovani što ostavlja malu mogućnost da se zapravo ne radi o posledici globalnog zagrevanja, već o nekom prirodnom procesu na koji ne utiču staklenički plinovi.

Kako bi utvrdili povezanost između Zemljine klime i hladne mrlje na Atlantskom okeanu, stručnjaci s instituta Max Planck koristili su detaljan planetarni klimatski model kako bi povezali varijacije u energiji, ugljen dioksidu i vodama u okeanu, na kopnu i u atmosferi.

Pomoću raznih simulacija uspeli su da vide šta bi se dogodilo ako bi snažno uzmutili AMOC. Primetili su da bi se s hlađenjem nadolazećih toplih voda stvorili niski oblaci koji bi odražavali dolazno zračenje, uzrokujući još veće hlađenje površine.

Zatim su stručnjaci izveli drugi scenario u kojem su posmatrali samo AMOC-ov prenos topline, bez fokusa na događaje u atmosferi. Ustanovili su da je AMOC u tom slučaju prenosio manje energije i bacao veće količine topline u arktičke cirkulirajuće vodene struje. Ove subpolarne struje zatim su nakupljale brzinu i crpile još više topline iz  AMOC-a zbog čega je ovo inače hladno područje na Atlantskom okeanu postajalo još hladnije.

Istraživanje Multiple drivers of the North Atlantic warming hole objavljeno je 29. juna u časopisu Nature Climate Change.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
05.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve