Život
04.11.2019. 17:31
R. E.

IZGLEDA DA ZAISTA RADE: Mobilne aplikacije podstiču ljude na vežbanje i šetanje

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Aplikacije za mobilne telefone koje podstiču korisnike da ustanu i kreću se svakih sat vremena ili da teže određenom broju koraka dnevno, pomažu povećanju aktivnosti i vežbanja, pokazuje novo istraživanje.

Za potrebe istraživanja korisnici aplikacije "MyHeart Counts" bili su obuhvaćeni s četiri programa od kojih je svaki pomagao da se poveća broj pređenih koraka za nekoliko stotina dnevno, navode naučnici u radu objavljenom u časopisu Lancet Digital Health, piše Jutranji list.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

"Fizička aktivnost jedno je od najmoćnijih sredstava u medicini - snažnije od bilo kojeg leka”, kaže dr. Euan Ashley sa Univerziteta Stanford u Kaliforniji.

"Fizička aktivnost pomaže u svakoj velikoj kategoriji bolesti - srčanim bolestima, dijabetesu, raznim karcinomima, mišićno-koštanom sistemu, mentalnom zdravlju... Potstaći ljude na vežbanje samo malo više može imati dramatični učinak na zdravlje", kaže Ashley.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Shutterstock

Aplikacija MyHeart Counts prati fizičku aktivnost, kvalitet sna, raspoloženje koje opisuje korisnik, kao i osećaj zdravlja. Odrasli korisnici bili su nasumično raspoređeni u jedan od 24 programa podsticanja aktivnosti poput cilja od 10,000 pređenih koraka dnevno, ustajanja nakon svakih sat vremena sedenja, čitanja preporuka za kretanje na internet stranicama Američkog udruženja za zdravlje srca ili personalizovanih saveta za kretanje i vežbanje.

Od 2.075 dobrovoljaca koji su učestvovali u istraživanju, 493 je ispunilo sve preporuke i učestvovalo u ispitivanju 35 dana ili više od toga. Od ukupnog broja ispitanika 74 odsto su bili muškarci u srednjim 40-im godinama života.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Shutterstock

Povezane vesti - Koliko koraka dnevno treba prepešačiti?

Pre programa ispitanici su prosečno dnevno prešli oko 3.000 koraka, a taj prosek porastao je za 319 koraka dnevno za one koji su proučili uputstva Američkog udruženja za zdravlje srca, 267 koraka za one koji su svakih sat vremena ustajali, 254 za one koji su imali personalizovane savete i 226 koraka za one koji su imala za cilj - 10.000 prehodanih koraka dnevno, otkrivaju naučnici.

"Jednostavni programi mobilnih aplikacija mogu pomoći u povećanju vašeg angažmana u zdravim navikama poput fizičkih aktivnosti", kaže Ashley.

Zato, šta čekate? Bacite se na skidanje aplikacije i vežbanje...

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
14.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve