Život
22.09.2022. 22:20
Beta

Nišlijka dobila mural

Izuzetne žene Srbije

Srbija
Izvor: Shutterstock

Na zgradi u kojoj je sedište Društva arhitekta Niša je otkriven mural s likom prve žene koja je u istoriji Nemačke stekla diplomu inženjera - Nišlijki Jovanki Bončić Katerinić (1887-1966).

Mural je nastao u okviru projekta "Izuzetne žene Srbije", posvećenog najznačajnijim ženama u Srbiji u 20. i 21. veku. Taj projekat realizuju Ambasada Holandije, Centar za ženske studije i Kulturni centar Grada Beograda, a u okviru njega će deset znamenitih žena dobiti murale u deset mesta u Srbiji.

Umetnici koji su oslikali mural - Stefan Stojanović i Tamara Osmajlić, kazali su da su se pre slikanja upoznali sa biografijom Jovanke Bončić Katerinić, i da su bili iznenađeni onim što je postigla.

"Koristili smo stare fotografije na kojima se ne vide jasno njene crte lice, tamo da smo morali da osetimo i njen karakter i predstavimo je možda malo na svoj način. Na jednoj od fotografija je ona sa ostalim diplomcima, a svi su mušarci, što je zaista za divljenje", rekla je Osmajlić.

Jovanka Bončić Katerinić rodjena je u Nišu 1887. godine, a akademsko zvanje arhitekte i diplomu inženjera stekla je 1913. godine u nemačkom gradu Darmštatu. Umrla je u Beogradu 1966. godine. Neka od njenih značajnijih dela su zgrade Učiteljskog i Veterinarskog fakulteta u Beogradu, Banski dvor u Banjaluci, deo banjskog kupatila u Banji Koviljači.

Otkrivanju murala u Nišu prisustvovao je i ambasador Holandije u Srbiji Joust Reintjes.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Mural u Beogradu koji skreće pažnju (FOTO)
Beograd

Ulična umetnost

24.08.2022. 16:20

Mural u Beogradu koji skreće pažnju (FOTO)

Ulična umetnost koju čine murali i grafiti, predstavlja jedno od važnih obeležja svake svetske metropole.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
19°C
02.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve