Život
13.04.2021. 14:00
R. E.

Borba protiv korone

Još jedna nova vakcina?

vakcina, koronavirus, Covid-19,
Izvor: Shutterstock

Naučnici su pokrenuli klinička ispitivanja u Brazilu, Meksiku, Tajlandu i Vijetnamu, nova vakcina može ozbilno promeniti tok pandemije, s obzirom da je proces proizvodnje jednostavniji i jeftiniji od drugih vakcina koje se trenutno nalaze na tržištu.

Vakcina čiji je zvanični  naziv NDV- HXP-S, koristi inovativni molekularni dizajn i očekuje se da proizvede jača antitela od vakcina koje su trenutno dostupne.  Pored toga, proizvodnja ove vakcina je značajno jednostavnija. Naime, neke od vakcina sadašnjih proizvođača, zahtevaju specijalne uslove u fabrikama, kao i sastojke do kojih se teže dolazi. Nasuprot tome, nova vakcina može se masovno proizvoditi pomoću kokošijih jaja, slično vakcinama protiv gripa koje se na taj način proizvode svake godine širom sveta piše New York Times

Ako se nova vakcina pokaže sigurnom i delotvornom, postojeći proizvođači vakcina protiv gripa potencijalno bi mogli da proizvedu više od milijardu doza ove vakcine na godišnjem nivou. Čak i siromašnije zemlje, koje imaju problema sa nabavkom vakcina, mogle bi samostalno da proizviode vakcinu NDV-HXP-S, ili da je po niskim cenama kupuju od zemalja u svom okruženju.

Klinička ispitivanja moraju pokazati da je vakcina delotvorna u primeni na ljudima. Prva faza kliničkih ispitivanja završiće se u julu, a naredna faza trajaće još nekoliko meseci. Vać obavljeni eksperimenti nad životinjama pokazali su se kao uspešni, što daje dodatnu nadu da će se i u primeni kod ljudi pokazati efikasnom.

Vakcina
Izvor: Shutterstock

Organizacija PATH dogovorila je proizvodnju nekoliko hiljada doza vakcine NDV-HXP-S u Vijetnamskim fabrikama vakcina protiv gripa, još prošle godine. U Oktobru, vakcine su poslate u Njujork na testiranje, kojim je potvrđena efikasnost vakcine kod miševa i hrčaka. Doktor Piter Palese izjavio je „Mogu da zaštitim svakog miša i hrčka na planeti od SARS-coV-2, ali još uvek se ne zna kakvi su efekti ove vakcine na ljude“

Prilikom proizvodnje na ovaj način, iz jajeta može se dobiti čak deset doza NDV-HXP-S, za razliku od maksimalno dve doze vakcine protiv gripa. „Veoma smo uzbuđeni oko nove vakcine, jer smatramo da je ovo odličan način da se proizvode jeftina vakcina“ kaže dr Palese.

Vijetnamski Institut za Vakcine najavio je petnaestog marta početak kliničkih ispitivanja nove vakcine NDV-HXP-S, a nakon nedelju dana trebala je da se pridruži i Farmaceutska organizacija tajlandske vlade. U Brazilu još se čeka na odobrenje za početak kliničkih ispitivanja. U međuvremenu, meksički proizvođač vakcina Avi-Mex dobio je dozvolu da vakcinu proizvodi u vidu intranazalnog spreja. Testovi će utvrditi da li je ovaj metod primene još efikasniji od klasičnog.

Mnogi naučnici smatraju da bi ova strategija proizvodnje vakcina mogla bi iz korena promeniti način na koji pristupamo ovoj trenutnoj pandemiji, ali i onima koje nas možda čekaju u budućnosti.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

SZO: Pandemija eksponencijalno raste
korona-svet-7.jpg

U kritičnom smo trenutku

13.04.2021. 11:24

SZO: Pandemija eksponencijalno raste

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da kriva pandemije korona virusa sada "raste eksponencijalno", budući da je registrovano više od 4,4 miliona novih slučajeva kovida-19 tokom prošle nedelje.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve