Život
05.08.2022. 06:05
Promo

Na kioscima od petka

Jugoslovenski nuklearni program, dobrovoljci iz Republike Srpske, nova Marvel serija, Partizan... teme su novog "Ekspresa"

Najava Broja 327
Izvor: Ekspres

Novi broj magazina "Ekspres" donosi, kao što ste i navikli, mnoštvo zanimljivih intervjua, analiza, kolumne, vesti iz ekonomije i biznisa...

"Misterija sastanka kod Rankovića"

Jugoslovenski nuklearni program ili možda bolje reći priča o tzv. jugoslovenskom nuklearnom programu dugo je bila jedna od onih misterija koje su intrigirale mnoge, kako u republikama bivše SFRJ tako i šire. Često je ona bila povod i za razne spekulacije, politikantstvo i zakulisne diplomatske igre. Tako je bilo sve do 2000-ih, kada je konačno razvejana svaka sumnja, čak i kod onih koji su do kraja verovali u tu priču, o tome da je Jugoslavija ikada mogla da napravi atomsku bombu.

Istoričar Dragomir Bondžić, sa Instituta za savremenu istoriju Srbije, detaljno je istraživao ovu priču i o tome objavio knjigu "Između ambicija i iluzija – nuklearna politika Jugosla- vije 1945–1990“. U razgovoru za "Ekspres“ on odmah na početku kaže kako je nuklearni program u Jugoslaviji, bar po pitanju mirnodopske, civilne upotrebe, "bio prilično realan i prilično napredan“.

oluja, knin, 4. 8. 2022.
Izvor: EPA / ATTILA KISBENEDEK

"Slavlje politike duge dva veka"

Početak avgusta već punih 27 godina na Balkanu nije ono što u svetu jeste – špic letnje turističke sezone kada se o ozbiljnim temama i problemima malo razmišlja, još manje javno polemiše. Nažalost, u Srbiji su to dani u kojima su neizbežna sećanja na hrvatsku vojnu akciju "Oluja“ pod kojom je, uprkos svakojakim procenama, iz Hrvatske bilo prinuđeno da pobegne oko 250.000 Srba.

U kolonama civila koji su pokušavali da spasu glave i najdraže uspomene iz 25.000 uništenih i spaljenih domova, hrvatski vojnici ubili su gotovo 2000 nedužnih.

Vojska Srbije
Izvor: Shutterstock

"Balkansko bure baruta"

Veoma zanilmljiv tekst novinarav Đoke Kesića o tome kako ne mali broj mladića iz Republike Srpske odlazi da dobrovoljno
služi šestomesečni vojni rok u Srbiju, ne prizivajući rat - oni ga ne žele, ali strahuju da je on realno moguć. 

"U koju vojsku momci? Zar Bosna prima regrute, onako kao nekad?“ Momci izmeniše poglede kao reči. Ja, da bih prekinuo malu nelagodu, sedoh za njihov sto: "Morao sam da slušam vaše razgovore. Podsetili ste me na moje prošlo vreme. Ja sam novinar iz Beograda. Rodom sam iz ovih krajeva, interesuje me ta vojska, ako ste voljni da pričate."

Nikola, koji je očigledno vođa družine, uz osmeh otpoče priču...

ključevi
Izvor: Shutterstock

"Smisao umesto sitnih kvadrata"

"̈Pre četiri godine za ukupan iznos od oko 75.000 evra kuća od  kvadrata sa 33 ara placa na Kosmaju bila je kompletno zbrinuta. Danas je njena vrednost oko 300.000 evra", piše u svom tekstu o nekretninama i bekstvu u prirodu, Vojislav Tufegdžić. 

"̈Mališani ne znaju šta su kupovni slatkiši, mobilni telefon i zabava koju nudi. Izlet u videosvet imaju dvaput dnevno. Deset do 15 minuta pre podne i pred spavanje, koliko im je dovoljno da pogledaju crtane filmove prema roditeljskoj selekciji", kaže jedan od sagovornika. 

Film
Izvor: Shutterstock

"Kinematogrfija je industrija odbijenih"

Nedavna objava uglednog američkog magazina "Varajeti“ u kojoj se navode podaci o stanju evropske kinematografije otkako je proglašena pandemija virusa korona zavredela je pažnju ovdašnje stručne, ali i šire javnosti. Naime, "Varajeti“ piše da je srpski bioskopski šer jedan od najviših u Evropi. Konkretno – na lazimo se među pet vodećih. Na prvom mestu je Francuska (41%), zatim sledi Češka (38%), pa Srbija (37%), Danska (37%) i Norveška (28%).

Pitali smo direktora Filmskog centra Srbije, režisera Gordana Matića, da nam objasni šta to konkretno znači, koliko je važno za one koji se filmom bave, kao i za samu publiku.

marvel, 4. 8. 2022.
Izvor: EPA / DAVID SWANSON

"Gospođica Marvel - avantura sa istorijskom perspektivom"

Priča o običnoj devojci iz Nju Džersija koja okriva da ima supermoći najnoviji je dodatak Marvelovom  univerzumu. Serija "Ms. Marvel“ predstavlja njihov korak u svet mladih, a deo je četvrte faze "Marvel Cinematic Universa“-a, koja se značajno proširila u prethodne dve godine. U ovoj fazi nalaze se i mnoge druge Marvelove mini-serije poput "WandaVision“, filmova "Crna udovica“, "Tor: Ljubav i grom“ i drugih.

lopta, fudbal
Izvor: Shutterstock

"Supermen na infuziji"

Da li su u pravu oni koji tvrde da je aktuelni trenutak Fudbalskog kluba Partizan zapravo najobičniji sudar oprečnosti, etalon mogućeg
i nemogućeg, ili jednostavno istina da je juče u mnogo čemu fudbalski šampion danas samo nemoćni Supermen. Jednako kao tim, još više kao klub. "Ono što su uradili ljudi koji danas vode Partizan zaslužuje samo jedno, Nobelovu nagradu za glupost“, izgovara u trenutku egzaltiranosti Ivan Golac, nekadašnji internacionalac "crno-belih“ i jedan od trenera za kojeg njegov najvoljeniji klub
nije imao dovoljno vremena i strpljenja.

Na pitanje ko je kriv za (ne) očekivano posrnuće "crno-belih“, odnosno da li je to predsednik kluba, sportski direktor, trener ili svi zajedno, Jovo Vuković, novinar u čije se analitičko umeće i hercegovačku mudrost nikada nije sumnjalo, odgovara:

"Prerano je za presude koje bi bile poslate na lične adrese. Načelno govoreći, krivica je opšta, prosto zato što je klub sistem koji ne može dobro da funkcioniše ako svi odgovorni za to funkcionisanje ne rade maksimalno stručno i složno.“

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Ekspresova" lista sportista koji su obeležili godinu za nama
Karsten Vorholm

Najbolji od najboljih

28.12.2021. 08:15

"Ekspresova" lista sportista koji su obeležili godinu za nama

Početak sportske 2021. godine nije preterano obećavao. Naravno, zbog koronavirusa. Virus nam je u potpunosti promenio stare navike što se odrazilo i na praćenje sporta. Veliki broj utakmica je odložen, pojedina takmičenja su pomerena, neka održana bez publike.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
18.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve