Život
03.06.2022. 09:13
R.E.

Spasovdan

Kad Beograd slavi (FOTO)

Spasovdan 3.6.2022
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Svetom liturgijom, lomljenjem slavskog kolača u Starom dvoru i litijom od Vasnesenjske crkve do Hrama Svetog Save, u četvrtak je obeležena slava grada Beograda - Spasovdan.

Domaćin slave i zamenik gradonačelnika Goran Vesić istakao je na svečanom prijemu u Starom dvoru da Beograd obeleževa ovaj dan od 1403. godine.

"U čast obnove i napretka slavimo Vaznesenje gospodnje - Spasovdan od kada je u vreme despota Stefana Lazarevića naš Beograd, 1403. godine postao srpska prestonica. Vaznesenje je simbol Hristove pobede, kome je prethodilo Vaskrsenje", istakao je Vesić.

On je podsetio da je despot Stefan Lazević upravo izabrao Spasovdan za slavu grada, jer je Beograd te 1403. godine bio opusteo i razrušen, a Srbija posle Kosovskog boja pred nestankom.

"Za samo nekoliko decenija, mudri despot Stefan Lazarević je načinio od Srbije snažnu i bogatu zemlju, a od Beograda jednu od najsnažnijih evropskih tvrđava. Naš najveći istorijsko-pravni akt srednjovekovne države, čuveni Dušanov zakonik obnarodovan je upravo na Spasovdan, 1349. godine, a dopunjen na isti dan pet godina kasnije", podsetio je Vesić.

Ukazao je na to da je na proslavi Spasovdana 1938. godine grad Beograd - grad heroj, kako je naglasio, odlikovan najvišim ratnim odlikovanjem - Karađorđevom zvezdom sa mačevima četvrtog stepena.

Vaznesenjska crkva, sagrađena kao gradska crkva 1863. godine na predlog mitropolita Mihajla, koji je prethodno obnovio spasovdansku litiju 1862. godine, i u kojoj se i dan danas čuva originalni barjak iz 1938. godine, a kao poklon čuvenog gradonačelnika Beograda Vlade Ilića.  Iz ove crkve, koja čuva uspomenu na gradsku slavu, blaženopočivši patrijarh Pavle, 1992. godine, pre tačno 30 godina obnovio je litiju.

On je istakao da će građani Beograda i danas ponosno šetati iza tog barjaka.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Soko" od Beograda do Novog Sada više ne vozi za 300 dinara
Soko

Nova cena

31.05.2022. 12:10

"Soko" od Beograda do Novog Sada više ne vozi za 300 dinara

Period promotivnih cena voznih karata za brzi voz "Soko" od Beograda do Novog Sada je produžen, a cena vožnje u jednom smeru na ovoj relaciji od srede je 400 dinara, saopštio je "Srbija voz".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
21.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve