Život
21.06.2022. 07:05
R.E.

Srećan rođendan!

Kada se rodite kao princ... (FOTO)

Princ Vilijam
Izvor: EFE / RUDOLPH BROWN

Kada se rodite kao princ život vam je od starta osuđen na budno oko fotografa i običnog sveta koji će želeti da o vama znaju i šta treba i šta ne treba.

Kada je princ Vilijam u pitanju on je svoju pažnju kada se rodio, pre 40 godina, privukao iz još jednog razloga. On je prvi prestolonaslednik koji je rođen van kraljevske palate – u bolnici St Mary's u Londonu. I čim se rodio, postao je predmet paparaca, sa kojima kasnije i neće imati tako dobar odnos. 

Tog 21. 6. 1982. godine zvanično počinje njegova biografija u kojoj ukratko piše sledeće:

Završio je prestižni koledž Iton, gde je studirao istoriju umetnosti, geografiju i biologiju. Sredinom 2006. godine princ Vilijam je upisao Kraljevsku vojnu akademiju, čime je ponovio karijeru svih članova kraljevske porodice po muškoj liniji. Mladić je morao da služi u britanskom puku Kraljevske konjičke garde. Godine 2009. Vilijam je diplomirao na Sandhurstu u činu potporučnika i upisao se u letačku školu KVVS, koju je diplomirao u činu kapetana.

U istom periodu, princ je dobio počasnu titulu advokata odbrane (barrister), čime je vojvoda bio šesti član kraljevske porodice koji je od 19. veka uspeo da dobije ovu prestižnu titulu. Princ Vilijam je i drugi po redu u liniji nasledstva trona.

Ipak, nećemo pogreišiti ukoliko kažemo da su dve žene obeležile dosadašnji život princa Vilijama.

Mladost mu je obeležio odnos sa majkom princezom Dajanom za koju je bio veoma vezan. Zbog toga je princ teško podneo razvod roditelja u avgustu 1996. godine. Oduvek je bio mnogo bliži majci nego ocu. 

Međutim, razvod roditelja nije bila najveća nesreća koju će doživeti. Pravi udarac Vilijam je doživeo 31. avgusta 1997. godine kada je njegova majka princeza Dajana poginula u saobraćajnoj nesteći u Parizu.

Period nakon smrti majke, obeležila mu je netrpeljivost prema novinarima, jer je paparace krivio za smrt svoje majke.

Vilijam je i sam danas roditelj. Sa suprugom Kejt Midlton ima troje dece – Džordža, Šarlot i Luj.

Vilijam i Kejti
Izvor: EPA / ANDY RAIN

Ljubav vojvode i vojvotkinje od Kembridža traje još od studentskih dana, a pre 11 godina je krunisana glamoruznim venčanjem.

Kejt je danas miljenica britanske nacije i već godinama uživa poštovanje i slavu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Princ Vilijam na Karibima - kolonijalizam kao nekada?
Britain Royals

Komonvelt

27.03.2022. 18:05

Princ Vilijam na Karibima - kolonijalizam kao nekada?

Princ Vilijam otvorio je vrata smanjenju uloge britanske monarhije u Komonveltu, posle turneje po Karibima čiji su neki snimci kritikovani zbog podsećanja na kolonijalizam.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
30.09.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve