Život
04.01.2024. 04:05
R.E.

Saveti

Kako da prepoznate i kupite svežu ribu

riba
Izvor: Shutterstock

Tokom božićnog posta na većini trpeza u Srbiji riba je često glavno jelo. Da li znate da prepoznate onu koja je sveža?

Prvi savet je - ne kupujte ribu "na crno", "ispod tezge" iz neproverenih izvora. Reč je o ribi čiji kvalitet, niti mesto ulova, nisu provereni i konzumacija takve hrane može biti veoma štetna za ljudsko zdravlje.

Riba kupljena van za to zvanično određenih mesta ne samo što moždanije sveža, već se dešava i da nije bakteriološki ispravna, niti pravilno skladištena.

Drugi savet je – dobro pogledajte ribu koju želite da kupite. Ona koja nije sveža ima bledu boju zbog slabije pigmentacija krljušti, i nema sjaj.

Da je riba sveža pokazatelj i sluz koju često ima, ali koja mora biti nezamućena i providna.

Riba koja je nedavno ulovljena i koja nije bila u zamrzivaču, ima sjajne oči, jasno izražene i ispupčene u odnosu na njenu glavu.

Koža sveže ribe mora biti elastična – ako prilikom dodira na njoj ostane udubljenje od prstiju znači da nije sveža. Takođe, riba mora da miriše na svoje prirodno stanište – reku, jezero ili more, jer samo ona koja je bila zamrzavana nema miris.

I unutrašnji organi su pokazatelj da li ste odabrali dobru ribu ili ne - crveni bubrezi, kao i jača boja ostalih organa, ukazuju na to da je riba nedavno ulovljena i da je zdrava.

Anketa

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ko su najveći donatori hrane u Srbiji?
povrće, hrana

Borba protiv siromaštva

26.11.2021. 11:43

Ko su najveći donatori hrane u Srbiji?

Kompanija MK Group sa članicama dobitnik je priznanja za doniranje hrane najugroženijima, doprinos borbi protiv siromaštva i ostvarenju Ciljeva održivog razvoja u 2021. godini, koje dodeljuje Forum za odgovorno poslovanje i Koalicija za dobročinstvo.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve