Život
03.01.2022. 17:05
Tanjug

Američki obaveštajci

Kako je rođen jedan od najuspešnijih mitova o Hitleru

Hitler, nacizam
Izvor: Shutterstock

Jedan američki obaveštajac je nehotice pomogao nacistima da razviju jednu od najefikasnijih kampanja dezinformisanja u Drugom svetskom ratu, šireći glasine o Hitlerovoj tvrđavi u Alpima u stilu filma "U orlovskom gnezdu", otkrio je jedan nemački istoričar sa pristupom poverljivim američkim vojnim zapisima.

Mit da su nacisti skupljali oružje i razbili jedinice od 100.000 vojnika u proleće 1945. godine u okviru poslednje borbe u austrijsko-bavarskim Alpima, bio je bez ikakvog osnova, ali se snažno primio u mašti američkih i britanskih vojnih vođa koji su strahovali da bi to moglo da produži rat godinama, piše britanski list "Gardijan".

Tomas Bogart, nemački istoričar iz Centra za vojnu istoriju američke vojske u Vašingtonu, tvrdi u novoj knjizi da mit o nacističkoj tvrđavi u Alpima nije bio presudan faktor koji stoji iza odustajanja američkih snaga od juriša na Berlin, ali da je bio jedan od onih u čijem stvaranju su američcki obaveštajci imali ulogu.

Nacističko rukovodstvo je 1944. godine čulo za strahove saveznika o utvrđenju na vrhu planine, nakon što je S S-ova obaveštajna služba presrela jedan telegram poslat iz američke ambasade u Bernu.

Nacizam
Izvor: Shutterstock

Tu poruku je, kako tvrdi Bogart, najverovatnije poslao Alen Dals koji je u to vreme bio šef Kancelarije za strateške usluge (OS S) u Bernu, a kasnije šef CIA.

Britanski obaveštajci su otkrili da je specijalna šifra koja se koristila za obezbeđivanje Dalsovih komunikacija bila ugrožena, ali je američki obaveštajac nastavio da ignoriše njihova upozorenja.

To je razljutilo jednog britanskog agenta, koji u jednoj poruci poziva da se prijavi "budala Dals koji zna da je njegov kod kompromitovan", zbog čega su Nemci, kako kaže, verovatno identifikovali osobe sa kojima se Dals sastajao, koristeći ih svoje dezinformacije.

Ubrzo će i Gebelsovo ministarstvo propagande u narednim mesecima izgraditi mit o nemačkim odbrambenim naporima u Austriji i Bavarskoj putem dezinformacija i medijskih izveštaja, nadajući se da bi vojno rukovodstvo SAD, koje je skrenulo sa putanje, moglo da bude uvučeno u odvojene mirovne pregovore ili čak u savez protiv Sovjeta.
 

"Dals je bio veoma sposoban službenik za slučajeve u radu sa ljudskim izvorima, ali kada je reč o obaveštajnim podacima, on je zaista bio krajnje nemaran" rekao je Bogart za "Gardijan".
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
fog
5°C
09.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve