Život
01.10.2019. 16:28
R.E. / New york times / BBC

KONTROVERZNO OTKRIĆE VRAĆA MESO NA TRPEZU: Crveno meso je ipak zdravo?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

"Ukoliko i postoje zdravstvene koristi od smanjene konzumacije crvenog mesa, one su jako male", zaključak je koji su u ponedjeljak donijeli znanstvenici u radu objavljenom u Annals of Internal Medicine, prenosi New york times.

Iako godinama unazad sve više insistira kako bi prehrana bazirana na proteinima iz biljnih izvora za ljudski organizam bila daleko pogodnija, naučne studije pokazuju drugačije. Naime, modifikovana hrana s vrlo malo ili nimalo crvenog mesa ne donosi mnogo zdravstvenih boljitaka. Hrana koja se do sada dovodila u vezu s povećanim oboljenjima od srčanih bolesti i raka, izgleda da je za ljude sasvim sigurna.

Povezane vesti - ZDRAVI & ZGODNI: Šta su to keto dijeta i HIIT trening?

Serija analiza potvrdila je da dosadašnje uporište zdrave prehrane ipak nije bazirano na čvrstim naučnim podacima. Prednosti prehrane koja se ne bazira na mesu, zaista mogu biti znatni, ali samo u slučaju kada se proučava veći deo populacije. Za individualca menjanje navika jedenja crvenog mesa ne znači mnogo, stoji u izveštaju.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Shutterstock

"Tačnost podataka koji upućuju da prehrana bez mesa umanjuje rizik od bolesti, je vrlo niska", objasnio je bodeći naučnik na istraživanju Bradley Johnston.

Nemoral...

Ova, najnovija analiza, jedna je od do sada najopsežnijih u ovoj oblasti, anjeni rezultati bi uskoro mogli uticati na buduće preporuke kad je u pitanju zdrava prehrana.

Međutim, odmah je naišla i na kritike, budući da je odmah regovalo amričko udruženje za srčana oboljenja i Američko društvo za obolele od raka koje su čak dovele u pitanje i moralnu odluku objavljivanja ovako nove studije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
23.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve