Život
26.01.2023. 18:00
R.E./ dpa

Rezultat ankete

Korona i rat u Ukrajini najviše pogađaju majke

žena, kuhinja, deca, porodica
Izvor: Shutterstock

Majke su sada više opterećene posledicama pandemije i rata u Ukrajini nego druge grupe stanovništva, rezultat je ankete zaposlenih koju je sproveo Institut za ekonomska i socijalna istraživanja (WSI) Fondacije Hans Bokler.

"Majke koje su zaposlene ili traže posao znatno su nezadovoljnije upravljanjem kriznim situacijama od ostatka stanovništva," rekla je naučna direktorka WSI Betina Kolrauš.

Nešto manje od 30 odsto majki ispitanih u novembru 2022. reklo je da se trenutno oseća preopterećeno, dok je prosek za sve ispitanike iznosio oko 22 odsto.

Upadljivo je da 40 odsto majki posebno pogađa teška finansijska situacija, dok se u generalnom ispitivanju na to žalilo svega 27 odsto ispitanika.

"Ovo je znak za uzbunu, jer su finansijski problemi i siromaštvo, posebno među majkama, usko povezani sa siromaštvom dece i mladih," rekla je Kolraušova, piše "dpa".

Tokom protekle godine porastao je udeo majki koje ne veruju vladinoj politici, dodala je ona. Dok je u oktobru 2021. nešto više od 16 odsto ispitanica reklo da "uopšte nema poverenja" u nemačku vladu, godinu kasnije taj broj je skočio na 34 odsto.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
29.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve