Život
23.09.2021. 22:05
Tanjug

Ministarka najavila

Lepa vest: Besplatan internet za škole u Srbiji

skola.jpg

Ministarka za trgovinu, turizam i telekomunikacije Tatjana Matić izjavila je da će do kraja godine još 950 škola u Srbiji dobiti besplatan WiFi.

U izjavi za Tanjug, Matićeva je istakla da se projekat "Povezane škole" sprovodi već tri godine.

"Prva faza tog projekta bilo je povezivanje svih škola na amres akademsku mrežu što je pratiktično omogućilo školama da imaju besplatni WiFi", navela je Matić. Dodala je da se zatim prešlo na izgradnju lokalne računarske mreže u osnovnim školama širom zemlje.

"Tako je prošle godine WiFi dobilo 940 škola, a do kraja ove godine dobiće ih još 950. Imaćemo 30.000 digitalnih kabineta do kraja godine i to je bio naš cilj koji uspešno ostvarujumo", naglasija je Matićeva.

Ona je navela da je ove godine započeo i projekat izgradnje širokopojasne mreže u najruralnijim sredinama, gde ne postoji interes privatnih operatora da ulažu.

"Srbija prvi put radi takav projekat. Finansira ga IBRD zajedno sa mInistarstvom, a koncept je javno-privatno partnertstvo. Ministarstvo će graditi mrežu, omogućićemo da internet, mobilna telefonija i fiksna telefonija dođu do škola i mesnih zajednica, a odatle će mobilni operateri do domaćinstava dalje širiti mrežu", objasnila je Matićeva.

Ona je naglasila da je taj projekat značajan za isturena odeljenja i male škole u Srbiji koji imaju po četiri ili pet đaka, koji će sada dobiti savremene uslove za obrazovanje.

"Gradeći takvu infrastrukturu, mi gradimo budućnost za tu decu i omogućavamo im da osete da su ravnopravni građani i da su im na raspolaganju svi alati i sva sredstva za učenje koje imaju i druga deca u Beogradu ili Novom Sadu. Verujem da će to uticati na tu decu da ih zadržimo na svojim ognjištima u najruralnijim delovima Srbije", poručila je Matićeva.

Na pitanje da li će i deci u drugim delovim Srbije biti deljeni tableti, Matić je istakla da je za to zaduženo Ministarstvo prosvete.

"Znam da oni uveliko rade zajedno sa EIB-om koji je zadužen za finansiranjem tog projekta da sva deca u čitavoj Srbiji, a ne samo u većim gradovima, dobiju adekvatnu opremu u novim, savremenim tehnološkim uslovima", rekla je Matićeva.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Đacima dostupan školski E-kalendar
kalendar

Dodatna olakšica

19.07.2021. 13:54

Đacima dostupan školski E-kalendar

Od danas na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice dostupan je E-kalendar, na kome će korisnici moći da vide prikaz radnih i neradnih dana, kada su državni i verski praznici, početak i kraj polugodišta.
Close
Vremenska prognoza
moderate rain
7°C
08.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve