Život
06.10.2021. 00:44
R.E.

Na kom mestu je Srbija?

Lista najmoćnijih pasoša

Pasoš
Izvor: Shutterstock

Londonska firma "Henli i partneri", koja se bavi savetovanjem o državljanstvu i rezidencijalnom statusu, objavila je revidiran spisak "najmoćnijih" pasoša na svetu prema kojoj je prvi na listi japanski pasoš, jer se s njim može putovati u 192 zemlje sveta - bez vize.

Takozvani "Henli indeks" zasnovan je na podacima Međunarodne asocijacije avio-saobraćaja (IATA), koja od 2006. godine redovno prati najbolje svetske pasoše, preneo je CNN.

Ranigiranje jačine pasoša meri na osnovu toga u koliko zemalja sveta se može otputovati bez vize sa određenim pasošom.

S obzirom na to da prilikom kreiranja nove liste nisu uzete u obzir privremene restrikcije, vlasnici najmoćnijih pasoša - Japana i Singapura mogu da putuju bez viza u 192 zemlje sveta.

To je 166 destinacija više nego što mogu Avganistanici, koji su na samom dnu liste i koji mogu da uđu samo u 26 zemalja bez vize.

Srpski pasoš je na 39. mestu liste, s obzirom da građani Srbije mogu da putuju bez vize u 135 zemalja, Hrvatski pasoš je na 18. mestu, slovenački na 11. crnogorski na 48. bosanski na 54. a makedonski na 47. mestu liste.

Najnoviji izveštaj Henlija je pokazatelj da globalni jaz u slobodi putovanja nikada nije bio veći.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Bezvizni režim EU za Srbiju ipak nije ugrožen
pasoš, vize

Glas Amerike

02.10.2021. 13:05

Bezvizni režim EU za Srbiju ipak nije ugrožen

Interni dokument kojim se problematizuje bezvizni režim putovanja u Evropsku uniju za državljane Srbije, Albanije, Moldavije, Gruzije i Ukrajine je postojao, ali je prestao da bude validan od trenutka posete predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen području Zapadnog Balkana, rečeno je nezvanično Glasu Amerike (VOA) u evropskim diplomatskim krugovima.
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
4°C
05.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve