Život
03.10.2021. 14:05
R.E.

"Kojekude sa Marom"

Mali i Veliki Mokri Lug: Ovo sigurno niste znali

Beograd
Izvor: Shutterstock

Veliki i Mali Mokri Lug su jedna od najstarijih beogradskih naselja sa bogatom istorijom i običajima. Kada su Rimljani gradili vodovod u prvom veku nove ere u tadašnjem Singidunumu, jedan kraj cevi je išao do Knez Mihailove, mesta gde se danas nalazi Biblioteka grada Beograda, a drugi kraj, tj. početak vodovoda je bio u Velikom Mokrom Lugu. Paradoks je da ovo naselje i dalje nema kanalizaciju!

 

Oba naselja su do pre sto godina postojala kao jedno, pod imenom Mokri Lug.

Samo ime naselja govori da je ovaj kraj bogat vodama (postoje tri izvora), plodnim zemljištem i šumom (Stepin gaj, ranije poznat kao Titov gaj).

Stanovnici Mokrog Luga došli su u ovaj kraj nakon Prvog srpskog ustanka (1804), bežeći od turske odmazde. Uglavnom su to bili ljudi iz jugoistočne Srbije - iz Niša, Svrljiga, Prokuplja, Žitorađe, Kruševca.

Ljuba Krstić, Velikomokrolužanin, istražuje godinama istoriju ovog kraja i izrađuje rodoslove porodicama koje su najduže tu. Vodi Facebook profil "Mokroluška hronika" gde objavljuje anegdote, narodna predanja, običaje i stare fotografije meštana, koje mu oni sami šalju.

Pogledajte o čemu je sa njim razgovarala novinarka Marija Atanasković, koja na svom YouTube kanalu "Kojekude s Marom" objavljuje neke neobične teme...

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Tiktoker Goran Vesić: Pitanja koja mi često postavljaju...
Goran vesić

@sicve011

29.07.2021. 23:28

Tiktoker Goran Vesić: Pitanja koja mi često postavljaju...

Zamenik gradonačelnika Beograda ide u korak sa vremenom - otvorio je svoj TikTok nalog. Ne samo što je na toj mreži veoma aktivan, već je i kreativan i potpuno u skladu sa trendovima.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
30.09.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve