Život
27.11.2019. 17:39
Milica Ilčić

MAMA NOVOG DOBA: Da li biste dali vašem detetu kokain?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Intenzivna upotreba mobilnih telefona od strane dece, kao i ukupno povećanje korišćenja mobilnih telefona kod odraslih, dovelo je do značajnog izlaganja ljudi elektromagnetnom zračenju. S obzirom na bogatstvo sadržaja koji nude pametni telefoni, oni su postali neizostavni detalj kod svih starosnih kategorija stanovništa, a uprkos zabrinutosti o zdravstvenim posledicama dugoročnog izlaganja RF zračenju, popularnost korišćenja bežičnih uređaja među malom decom je u naglom porastu, čak i kod veoma male dece.

U svom radu "Uticaj elektromagnetnog polja mobilnih telefona na decu", autori Vera Marković i Vladimir Stanković istakli su rezultate istraživanja koji su poražavajući.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Naime 19 odsto dece uzrasta od dve do pet godina češće želi da koristi pametni telefon nego da vreme provodi baveći se nekim drugim aktivnostima. Skoro isto toliko dece uzrasta od dve do tri godine igraju se pametnim aplikacijama kao i deca starosti od četiri do pet godina. Kada govorimo o upotrebi mobilnih telefona danas, teško je biti mudar pa naći pravu meru i odrediti koliko deca smeju da koriste uređaje poput mobilnih telefona, tableta i televizije. Postoji mnogo negativnih štetnih uticaja nekontrolisanog korišćenja pomenutih uređaja, a ovo su samo neki od njih: ubrzani razvoj mozga, kašnjenje u razvoju, poremećaji u spavanju, digitalna demencija i zavisnost.

Povezane vesti - MAMA NOVOG DOBA: Kako da ne upadnete u zamku razvojne mape

Kada sam ostala u drugom stanju, ova tema me je posebno zanimala i zaista sam pročitala mnogo tekstova, što stručnih što novinarskih. Tada sam odlučila da moju ćerku neću upoznati sa ovim uređajima sve dok ne postane dovoljno zrela da mogu da joj objasnim kako se ti uređaji koriste i koja je njihova osnovna namena.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Ona uskoro puni 15 meseci, a mi smo i dalje odlučni i disciplinovani. Ova odluka uticala je i na nas, pa sve manje vremena provodimo uz mobilni telefon što je izuzetno pohvalno. Čini mi se da roditelji ne shvataju da će im pola sata mira koji imaju dok im dete gleda televizijski program ili igra igricu na mobilnom telefonu, na kraju ipak skupo koštati.

Autor teksta: Milica Ilčić (@_samo_milica), mama jedanaestomesečne bebe i osnivač Bejbi festa

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
7°C
08.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve