Život
10.08.2021. 22:05
R.E./Vogue

Bela, Kaja i ostale

Manekenke iskreno o... industriji licemerja

Bela Hadid, 10. 8. 2021.
Izvor: EPA / IAN LANGSDON

U intervjuu za magazin Vogue, neke od najpoznatijih modela podelile su svoje mišljenje o tome kako njihova industrija funkcioniše i šta se sve dešava iza kulisa prestižnih modnih revija.

"Svašta se dešava u ovoj industriji“ rekla je Bela Hadid. 

"Čula sam razne priče o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju, ali to lično nikada nisam doživela ili videla uživo.“

Hadid kaže da joj se u prethodnih sedam godina, koliko se bavi tim poslom, dešavalo da bude pod velikim pritiskom jer ne može da odbije poslove koji su joj izuzetno neprijatni. "U prethodnih godinu dana sam naučila da su granice koje sam postavila neupitne, ne dozvoljavam da se prelaze, ma kakav posao bio u pitanju.“

Anok Jai rekla je da je modna industrija prepuna rivalstava i nadmetanja. "Ako pokažeš i najmanji znak slabosti, drugi će te pregaziti vrlo brzo.“

Anok Jai, 10. 8. 2021.
Izvor: EPA / CAROLINE BLUMBERG

Težnja ka savršenosti vrši izuzetan pritisak na modele, stavljajući u fokus "fizičke nedostatke“. Ovakav sistem kod mladih devojaka stvara loš odnos prema sebi i svom telu, uništava samopouzdanje i ostavlja tragove koji mogu ostati i do kraja života.

Sve češće vidimo kampanje u kojima učestvuju i "plus sajz“ modeli, što mnogi smatraju pomakom unapred ka promociji  života bez dijeta i ostalih poremećaja u ishrani. "Međutim, često se dešava da se na samom setu otkrije da odeća koja je obezbeđena jednostavno ne odgovara nekome ko ima više od 50 kilogrma, da je toj osobi mala, i to može uticati jako loše na samopouzdanje“ kaže Jumi Nu.

Bela Hadid, 10. 8. 2021.
Izvor: EPA / CAROLINE BLUMBERG

"Rasizam je takođe česta pojava u svetu modela, ali se ispoljava suptilno, što problem čini gotovo nerešivim u datom trenutku“ kaže Tes MekMilan.

Prešas Li je jasno rekla: "To što sam Afroamerikanka i netradicionalnih proporcija za modeling, me gura da nastavim da se probijam što jače, kako bi ljudi, pre svega devojčice poput mene videle da postoji neko kao oni ko se bavi ovim poslom“.

"Odbijam da radim na projektima gde se zahteva ravna kosa, jer frizeri često ne znaju šta da rade sa mojim tipom kose. Uvek jasno kažem: afro, kikice ili ništa od mog učešća.“

"Jako je važno ne skretati pogled od problema koji se javljaju u ovoj industriji. Mora se raditi na tome da se standardi lepote koji su ukorenjeni u rasizmu odstrane, da se postigne prostor koji je otvoren svima“, Rekla je Prešas Li.

Kaja Gerber, ćerka Sindi Kraford, koja ima 19 godina, kaže da je njena želja da jednog dana svaka devojčica može da se među modelima pronađe onu koja liči baš na nju. "Ponosna sam na diverzitet koji je dostignut do sada, ali svakako ima još mnogo posla pred nama. Ja lično ne volim da radim na projektima na kojima nema raznolikosti među modelima, neprijatno mi je da budem deo toga“ rekla je Bela Hadid.

Predstavljanje različitosti je minimum, složile su se sve učesnice intervjua. Još mnogo posla je pred ovom "glamuroznom" industrijom, kako bi se odstranio štetan uticaj. Međutim, uključivanje različitosti ne sme da bude način na koji firme i brendovi skupljaju pozitivne bodove i nešto što rade samo da ne bi bili obeleženi kao nepoželjni. Mora da postoji iskrena želja da se stvari promene, a taj proces može da potraje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Propao čuveni modni brend (FOTO)
VICTORIAS SECRET, donji veš, moda, modna revija

Baj, baj "anđeli"

12.05.2021. 07:05

Propao čuveni modni brend (FOTO)

Nekada čuveni po spektakularnim modnim revijama i najlepšim manekenkama koje su nosile laskavu titulu "Viktorijini anđeli", sada zatvara svoje prodavnice.
Foto
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
05.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve