Život
22.12.2023. 07:45
R.E.

Koga prepoznajete? Sebe?

Sedam znakova da ste u vezi sa manipulatorom

manipulacija
Izvor: Shutterstock

Manipulator je osoba sa kojom je poečtak veze čaroban, toliko da će te sebi, a i drugima, govoriti – ovo je previše dobro da bi bilo istinito Međutim...

Kako vreme odmiče, postepeno otkrivate manipulativne taktike svog partnera i koliko ste bili ravnodušni prema svim crvenim zastavicama. Ali, nikad nije kasno da se okrenete na peti i odete, jer s manipulatorima srećnog života nema.

Ako niste sigurni u to da li je reč o ljubavi ili manipulaciji, pročitajte sledećih sedam znakova koji ukazuju na to da ste žrtva, a ne voljena osoba.

MANIPULATORI SU EMOCIONALNO NASILNI

Manipulator je neograničeno emocionalno nasilna osoba. Oni su nepredvidivi sa svojim izlivima besa i poznati su po tome da napadaju slučajno.

Ti napadi su obično kratkotrajni ali vrlo intenzivi, a vi nikada ne znate u kakvom će raspoloženju bit vaša voljena osoba. Raspoloženja manipulatora su drastično nedosledna zbog čega će i vaše raspoloženje zavisiti od njihovog. 

Međutim, vi ste toliko navikli na to da ne uviđate o čemu se, zapravo, radi i mislite da je to sve sasvim normalno.

VI SE UVEK IZVINJAVATE ZA STVARI KOJE NISTE URADILI

Posle svake svađe vi se uvek izvinjavate? Čak i da niste krivi osećate da, ipak, treba da se iskupite?

Zastanite i zapitajte se: "Zašto se izvinjavam kada nisam kriv/a?“

Zarad mira u kući? Dobar izgovor para vredi, kaže poslovica, a vi ako nastavite tako postaćete tužna osoba bez samopouzdanja.

Majstor manipulacije zna kako da svali krivicu na bilo koga drugog osim na sebe. U stvari, toliko su dobri u tome da će vas skoro sigurno uveriti da ste vi problem.

"PRLJAV POSAO“ JE UVEK NA VAMA

Život sa manipulatorom često znači da ćete vi obavljati sav "prljavi posao“ u vezi. Praviti planove, slati poruke, zvati prijatelje i članove porodice da im saopštite neke loše vesti...

I neće vam smetati što sve to radite jer "neko mora“, "vi ste jaka osoba“, a i "uradićete sve da spasite svoju vezu ili brak“.  

Bez obzira na to što se osećate jednostrano u vezi, uvek osećate potrebu da popustite, bilo da je to zato što se prebacuje krivica na vas, ili jednostavno nemate hrabrosti da kažete – neću.

MANIPULATORI SU VEOMA ŠARMANTNI

Manipulator zna kako da iskoristi svoj šarm i dobije ono što želi. Oni znaju kako da očaraju na privlačan i harizmatičan način - i zaista su dobri u tome.

Oni tačno znaju šta da rade i šta da kažu kako bi vas zadržali i sprečili da ih napustite.

A ako to nije najprikladniji primer da se manipuliše, pa... ne znamo šta jeste.

NISU POUZDANI

Ne možete uvek da se oslonite na njih jer su manipulatori nedosledni i često primetno udaljeni. Oni znaju da se prikažu kao pouzdani da bi vas zadržali, ali striktno pod njihovim uslovima.

Oni nisu u stanju da pravilno komuniciraju, ali vi ste krivi što ne znate za planove o kojima vam nikada nisu rekli.

Od vas očekuju da čitate misli i da udovoljite njihovim potrebama, ali neće učiniti isto za vas. Jer, opet, sve je po njihovim uslovima.

ŽUDE ZA KONTROLOM

Kontrola je uvek u njihovim rukama jer treba da se osećaju dominantno. Oni su ti koji će odlučiti kuda će veza ići. To je njihov put ili auto-put, a vi ste samo putnik.

Onog trenutka kada pokušate da povratite kontrolu nad situacijom, oni će se povući i čekati da vas ta želja prođe, a onda će opet nastaviti po starom.

Kontrola znači moć, a manipulator želi i jedno i drugo.

PROMENA NIJE OPCIJA

Oni mogu malo promeniti svoj način ponašanja kako bi vam ugodili, ali se ipak vraćaju na svoje stare puteve, čim vi pokažete da ste zadovoljni. To je ciklus koji se nikada ne završava.

Zašto?

Zato što manipulator ne može da se promeni, zato što ne želi da se promeni. Oni ne vide ništa nemoralno u svojim postupcima i učiniće sve što mogu da vas ubede da i vi verujete u isto.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
broken clouds
19°C
12.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve