Život
28.07.2021. 20:10
Tanjug

Pirotski Forest Gamp

Maratonac u 78. godini

Maraton, 24. 7. 2021.
Izvor: EPA / ĐORĐE KOJADINOVIĆ

Vladimir Savić (78), rođeni Piroćanac iz sela Krupac, koji živi u Postojini u Sloveniji, do sada je istrčao 116 maratona i dva ultramaratona, kao i više od 800 trka na kraćim stazama, a u planira da istrči svih šest "mejdžor" maratona.

Od šest maratona iz "mejdžor" serije, dva je već istrčao - u Londonu i Berlinu, preostaju Boston, gde će trčati naredne godine, kao i Njujork, Čikago i Tokio.

Kako za Tanjug kaže dr Savić, odluku da počne da se aktivno bavi trčanjem doneo je sa 54 godine zbog prekomerne težine.

"Radio sam sedeći posao, težina mi je otišla ''visoko'' i odlučio sam da počnem da trčim. Do sada sam pretrčao 116 maratona, dva ultramaratona, jedan 75 kilometara i jedan 53, a imam i više od 800 kratkih takmičenja", priča Savić.

Trčao je, praktično, po celoj Evropi, u Italiji - četiri puta u Firenci, isto toliko u Rimu, u Trevizu, četiri puta u Minhenu, zatim u Austriji, Mađarskoj, Španiji, Grčkoj.

"I ne sećam se gde sam sve trčao...", kaže dr Savić.

Njegove ambicije su da istrči svih šest "mejdžor" maratona. "Od šest svetskih "mejdžor" maratona istrčao sam dva, u Londonu i Berlinu. Dobar rezultat u Londonu me je kvalifikovao za maraton u Bostonu, nakon čega mi ostaju još maratoni u Njujorku, Čikagu i Japanu kako bih imao svih šest", priča Savić.

Inače je ceo radni vek proveo kao lekar, specijalista opšte prakse. Njegova preporuka, ali i preporuka Svetske zdravstvene organizacije, je da je fizička aktivnost glavni faktor za zdrav život.

 "Svetska zdravstvena organizacija je 2011. objavila da je faktor broj jedan za zdrav život - fizička aktivnost, a do tada je kao glavni faktor važio način ishrane", ukazuje doktor.

On je trenutno prvi maratonac Slovenije u svojoj kategoriji, pa su i njegove ambicije trenutno da poboljša svoje rezultate na predstojećim maratonima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ima 78 godina, kreće na turneju, a devojke vrište. Ko je to?
Mik Džeger, 26. 7. 2021.

Jedan jedini na svetu

26.07.2021. 12:39

Ima 78 godina, kreće na turneju, a devojke vrište. Ko je to?

Njemu godine zaista ne mogu ništa! Igra i peva kao kada je bio na početku karijere, to je bilo pre više od 60 godina.

Pogađate o kome je reč?

O Miku Džegeru, naravno.
Foto
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
22.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve