Život
03.04.2024. 08:05
R.E.

Jedan od najvećih

Dan kada je rođen DON (FOTO)

Marlon Brando
Izvor: EPA / SEBASTIEN NOGIER

Američki filmski institut proglasio ga je za jednog od pet najvećih glumaca dvadesetog veka. Sarađivao je sa najvećim imenima Holivuda, ljubio najčuvenije lepotice, radio kao lift-boj, imao svoje ostrvo... ukratko živeo je filmski.

Na današnji dan 1924. rođen je jedan od najvećih glumaca u istoriji - Marlon Brando

Čovek kojeg ćemo zauvek povezivati sa filmom "Kum" iako je bio mnogo više od asocijacije za čuveni film. 

Koliko je bio talentovan najbolje govore uloge koje je tumačio, a bilo ih je. Od likova buntovnika preko lika američkog oficira zaljubljenog u Japanku u filmu Sajonara, nacistu u Mladim lavovima, homoseksualca u Odsjajima u zlatnom oku, psihički rastrojenog aristokratu u Poslednjem tangu u Parizu i autoritativnog šefa podzemlja u Kumu, do odbeglog američkog oficira u Apokalipsi danas.

Bio je dvostruki dobitnik Oskara za najboljeg glavnog glumca: prvi put je nagrađen 1954. za film "Na dokovima Njujorka", a drugi za ulogu u filmu "Kum". Opšte je poznato da za nagrade nije mnogo mario, pa čak i one najveće.

Marlon Brando
Izvor: Shutterstock

 Tek 1994. godine, Marlon Brando saznao je da nema njegovog Oskara za ulogu u filmu "Na dokovima Njujorka", i to kada je saznao da ga jedna londonska kuća prodaje na aukciji. Priznanje Akademije za ulogu u filmu "Kum" odbio je, a na ceremoniju dodele je umesto njega došla Sačin Malo pero, koja je u Brandovo ime govorila o stanju i položaju američkih indijanskih zajednica. Zbog vremenskog ograničenja od 60 sekundi nije uspela da pročita sve...

Američka Akademija upital je izvinjenje 50 godina kasnije, tačnije 2022. godine.

„Zlostavljanje koje ste pretrpeli zbog svoje izjave bilo je neopravdano. Emocionalni teret koji ste preživeli i cena koju ste platili za uništenu karijeru u našoj industriji su nepopravljivi. Predugo je hrabrost koju ste pokazivali bila nepriznata. Zbog toga vam nudimo naše najdublje izvinjenje i izražavamo vam naše iskreno divljenje“, napisao je Dejvid Rubin.

 

Važio je za velikog zavodnika, ali čak je i on zanemeo pred jednom holivudskom lepoticom

Naime, na jednom svečanom ručku 1955. godine, on je sedeo pored slavne Odri Hepbern, koja mu se ljubazno predstavila, a Brando nije progovorio. Odri je navodno pomislila da mu se ona ne dopada. Četrdeset godina kasnije, dok je ova diva bila u bolnici, dobila je pismo od Branda koji joj se izvinio što je ćutao prilikom njihovog susreta jer je bio toliko opčinjen i pun strahopoštovanja.

U penziju je otišao 1980. godine ali je povremeno glumio u još nekoliko filmova. Tako mu je poslednja uloga bila u filmu “Ko je kome smestio” iz 2001. godine, u kome je igrao sa svojim velikim prijateljem Robertom De Nirom. Brando je preminuo 1. jula 2004. Imao je 80 godina. Kremiran je, a njegov pepeo je rasut na dva mesta - na Tahitiju i u Dolini smrti.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve