Život
15.05.2023. 17:05
Beta

Ministarstvo

Šta mladi u Srbiji misle o porodici, evo šta kaže anketa

porodica, ljubav
Izvor: Shutterstock

Gotovo svi mladi u Srbiji žele decu i to bar dvoje, a 40 odsto želi troje i više dece, pokazuje rezultate istraživanja stavova o porodici u kojem je učestvovalo skoro 2.500 srednjoškolaca iz cele zemlje.

Istraživanje je sprovelo Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju i u saopštenju povodom 15. maja, Međunarodnog dana porodice, ocenilo da mladi u Srbiji, "uprkos svim izazovima, imaju tradicionalna i zdravorazumska razmišljanja o porodici".

"Sprovedene studije o stavovima mladih po pitanju braka i porodice i reproduktivnog zdravlja pokazale su da 80 odsto mladih želi da se ostvari kao roditelj pre 30. godine, a 90 odsto misli da su najbolje godine za brak do 30. godine", stoji u saopštenju.

Istraživanje je pokazalo da dve trećine ispitanika brak svojih roditelja smatra skladnim, dok je nešto više od pola ispitanika navelo da bi želelo da ima porodicu sličnih vrednosti kakva je ona iz koje potiču.

Za 82 odsto ispitanika asoscijacija za dete je radost, a većina anketiranih navela je i da roditelji imaju ključnu ulogu u tome kakve odluke donose.

Istraživanjem je obuhvaćeno 2.456 učenika trećeg i četvrtog razreda srednjih škola iz cele Srbije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Žarko Trebješanin: "Važno je da pričamo sa decom, ali i da ih čujemo"
mladi, tuga, nasilje

Šta nam se desilo i zašto

12.05.2023. 11:59

Žarko Trebješanin: "Važno je da pričamo sa decom, ali i da ih čujemo"

Hiljade zapaljenih sveća ispred Osnovne škole "Vladislav Ribnikar“ na trenutak su učinile da bolje nego ikada vidimo u kakvom mraku živimo. Sveće su bacile svetlo na najdublje probleme našeg društva i dovele nas do toga da već danima prestravljeno govorimo o sistemu vrednosti, porodici, mentalnom zdravlju, nasilju, o našoj deci...
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
23.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve