Život
26.08.2021. 10:21
Tanjug

Mini Neptun

Mogu li naučnici da pronađu život van Zemlje u naredne tri godine?

Svemir
Izvor: Shutterstock

Otkriće "mini-Neptuna", nove klase planeta prekrivenih okeanima van Sunčevog sistema, moglo bi da ubrza potragu za vanzemaljskim oblicima života.

U potrazi za životom van Sunčevog sistema naučnici su dosad tražili planete slične veličine, mase, temperature i atmosfere kao Zemlja, ali astronomi sa univerziteta u Kembridžu veruju da novootrkivene naseljive planete poput "mini-Neptuna", nude veće šanse za pronalaženje vanzemaljskog života, a ujedno su brojnije i lakše za osmatranje, preneo je danas "Independent".

Prema sutdiji, koja je objavljena u "Astrofizičkom žurnalu", takozvane "hajsean" planete su tople, prekrivene okeanima sa atmosferom punom hidrogena, što povećava šanse za pronalazak života van solarnog sistema u naredne dve do tri godine.

Koliko košta svemir

Tajkuni se "pakuju"

Svemir

Tajkuni se "pakuju"

15.07.2021. 09:00

Koliko košta svemir

"Hajsean'' planete otvaraju čitav niz mogućnosti u našoj potrazi za životom van Zemlje", rekao je Niku Madhusen sa Instituta za astronomiju pri Kembridžu, koji je vodio studiju.

Ove planete, dodaju istraživači, često se nazvaju "super-Zemljama" ili "mini-Neptunima" i oko 2,6 puta su veće od Zemlje, a temperature u atmosferi dostižu blizu 200 stepeni.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Poskupele karte za svemir, verovali ili ne
Svemir

Koliko biste vi platili?

06.08.2021. 17:05

Poskupele karte za svemir, verovali ili ne

Virdžin Galaktik je ponovo počeo prodaju karata za let u svemir posle mnogo godina, nudeći onima koji to sebi mogu da priušte priliku da rezervišu mesto u podorbitalnoj vasionskoj raketi za 450.000 dolara.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
28.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve