Život
18.11.2023. 18:05
Beta

Drugi pokušaj

Najmoćnija raketa na svetu ponovo nije uspela

1
Izvor: Beta/AP / Eric Gay

Dva stepena ogromne rakete "Staršip" visoke 121 metar kompanije SpaceX, najveće i najmoćnije napravljene ikada do sada, uništena su danas ubrzo posle uspešnog poletanja, javila je kompanija Ilona Maska tokom direktnog prenosa drugog probnog leta te rakete.

Kompanija SpaceX je ocenila da to nije neuspeh, da je ostvareno više nego u prvom probnom letu aprila ove godine i da su došli do mnogo podataka koji će im pomoći da poboljšaju naredni let. 

Cilj kompanije SpaceX je bio da letelica lansirana s poligona u Boka Čiki u američkoj državi Teksas, dostigne visinu od 240 kilometara i da, pošto napravi gotovo pun krug oko Zemlje, sat i po posle poletanja neoštećena kontrolisano sleti na platformu na Tihom okeanu blizu Havaja.

Današnji let pažljivo je pratila i američka svemirska agencija NASA koja računa na tu letelicu za svoje misije za ponovni odlazak posade na Mesec.

Danas je najpre potisni deo rakete "Super Heavy" s 33 motora ekspodirao iznad Meksičkog zaliva ubrzo posle odvajanja, a ostatak je, kako je bilo planirano, nastavio let ka svemiru, navela je kompanija, prenosi AFP.

Međutim, kada se nova verzija "Staršipa" uzdigla na oko 90 kilometara iznad Zemlje posle 10 minuta leta, predstavnik kompanije je objavio da je komandni centar SpaceX izgubio kontakt s njom te je zato pokrenuta procedura njenog samouništenja i letelica je eksplodirala visoko iznad Zemlje, objavio je CNN.

Ovo je bio uzastopno drugi neuspešan pokušaj SpaceX da pošalje "Staršip" u svemir, dok se u aprilu to desilo već četiri minuta posle poletanja kada je "Staršip" eksplodirao pre razdvajanja dva stepena.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
05.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve