Život
03.12.2023. 04:10
R. E.

Godišnji izveštaj EIU

Ovo su NAJSKUPLJI gradovi sveta

1
Izvor: Shutterstock

Prema godišnjem svetskom indeksu troškova života koji objavljuje Economist Intelligence Unit (EIU) formirana je lista najskupljih gradova sveta.

Singapur je zadržao poziciju najskupljeg grada na svetu deveti put u poslednjih 11 godina, ima najviše cene prevoza na svetu, a takođe je i jedan od najskupljih za odeću, namirnice i alkohol, pokazalo je istraživanje.

Njemu se u vrhu priključio Cirih, koji se popeo sa šestog mesta. Izjednačio se sa Singapurom zbog rasta cena hrane, potrepština za domaćinstvo i rekreaciju, kao i zbog švajcarskog franka. Njujork je pao na treće mesto, izjednačivši se sa Ženevom, dok je Hong Kong na petom mestu.

Prvih deset zaokružili su Pariz, Kopenhagen, Los Anđeles, San Francisko i Tel Aviv. Navedeno je, međutim, da je istraživanje sprovedeno pre prošlomesečne eskalacije sukoba u Gazi

Dalje na listi, ruski gradovi Moskva i Sankt Peterburg zabeležili su neke od najznačajnijih padova, pali su za 105 mesta na 142. i za 74 na 147. mesto na ovogodišnjoj rang-listi. Vrednost rublje je značajno opala od invazije Rusije na Ukrajinu u februaru 2022.

U istraživanju se navodi da su spori oporavak nakon pandemije i "prigušena potražnja potrošača" među faktorima koji su doveli do toga da kineski gradovi, poput Pekinga, koji je prošle godine bio na 34. mestu, padne za nekoliko mesta na listi, navodi EIU, prenosi RTS.

Damask je ostao najjeftiniji grad na svetu. Teheran i Tripoli takođe su pri dnu, rangirani na 172. odnosno 171. mestu.

Troškovi komunalnih usluga, pomoći u domaćinstvu i duvana bili su najveći u američkim gradovima, dok su zapadnoevropski gradovi bili jedni od najskupljih kada su u pitanju rekreacija, prevoz i potrepštine za domaćinstvo.

Prema istraživanju, namirnice i alkohol bili su najskuplji u azijskim gradovima.

Svetski troškovi života za 2023. ispitani su u 173 velika grada, a upoređeno je više od 400 pojedinačnih cena za 200 proizvoda i usluga. Karakas u Venecueli je izuzet jer su cene u ovom gradu od 2022. porasle za 450 odsto.

Top lista najskupljih gradova u 2023.
1. Cirih i Singapur
3. Njujork i Ženeva
5. Hong Kong
6. Los Anđeles
7. Pariz
8. Tel Aviv i Kopenhagen
10. San Francisko

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
23.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve