Život
23.12.2023. 13:58
R.E.

veliko istraživanje

NASA otkrila 17 egzoplaneta koje bi mogle kriti okeane

NASA
Izvor: Shutterstock

NASA je sprovela uzbudljivo istraživanje koje proširuje perspektive u potrazi za vanzemaljskim životom.

Prema ovoj studiji, 17 egzoplaneta, svetovi koji se nalaze izvan našeg solarnog sistema, možda skrivaju okeane tečne vode ispod svojih ledenih površina. Ovo otkriće značajno utiče na naše razumevanje mogućnosti postojanja života van Zemlje.

Tim naučnika je, pionirskim pristupom, izračunao aktivnost gejzira na ovim egzoplanetama, nudeći jedinstvenu metodu posmatranja znakova života na ovim udaljenim svetovima.

Posebno interesantno je što su dve od ovih planeta dovoljno blizu da omoguće teleskopsko posmatranje potencijalnih erupcija.

Tradicionalna potraga za vanzemaljskim životom fokusirala se na egzoplanete u "naseljivim zonama" svojih zvezda, gde može postojati tečna voda na površini. Međutim, ova studija sugeriše da bi život mogao egzistirati i na planetama van ove zone, pod uslovom da imaju okeane ispod ledenih površina, zagrejane interno.

Doktor Linaj Kvik iz NASA-inog Centra za letenje "Godard", vođa istraživačkog tima, objašnjava da analize ukazuju na to da ovih 17 planeta mogu imati ledom pokrivene površine, ali i dovoljno unutrašnjeg zagrevanja od raspadanja radioaktivnih elemenata i tidalnih sila od zvezda domaćina da održe unutrašnje okeane.

Ovo unutrašnje zagrevanje takođe može rezultirati erupcijama, poput gejzira, što pruža dodatnu perspektivu za posmatranje potencijalnih znakova života. Studija sugeriše da bi teleskopsko posmatranje erupcija tokom prolaska egzoplaneta ispred svojih zvezda moglo pružiti ključne informacije o potencijalnoj mogućnosti za naseljavanje.

Ovo istraživanje ne samo da širi horizonte u potrazi za vanzemaljskim životom, već i postavlja pitanje o mestima gde život može postojati u širem svemiru. Sa daljim istraživanjima i tehnološkim napretkom, postajemo bliži odgovoru na drevno pitanje: da li smo sami u svemiru? Celo istraživanje objavljeno je u časopisu „Astrofizikal džornal“.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve