Život
16.09.2023. 23:35

Borba protiv algi

NASA testira novi alat za praćenje cvetanja algi

Reke, alge
Izvor: Shutterstock

Masivno cvetanje algi koje je pogodilo zapadnu obalu Floride 2020. godine dovelo je do ekstremnog izumiranja morskog života, značajne ekonomske gubitke i ozbiljne zdravstvene probleme u zajednici.

Kako bi unapredili sistem za praćenje ove prirodne pojave i prevenirali ozbiljnu štetu, naučnici iz NASA-e testirali su novi alat nazvan tropomi, koji sa satelita meri intenzitet cvetanja algi.

Posmatranje ove pojave iz svemira praktikuje se već decenijama, ali su ti sateliti pretežno bili efikasni samo u vedrim uslovima. Međutim, tropomi, smešten na evropskom satelitu "Sentinel 5P", pomogao je naučnicima da prodru kroz tanke oblake i dobiju dragocene informacije o cvetanju algi.

Ovaj instrument zabeležio je dvostruko više podataka o fluorescenciji algi u poređenju s tradicionalnim tehnikama merenja boje okeana. To će pomoći federalnim agencijama i lokalnim zajednicama u boljoj prognozi i upravljanju štetnim izbijanjima algi.

Neke alge poput karenije brevis (K. brevis) posebno su opasne jer proizvode moćne neurotoksine koji mogu prouzrokovati masovne pomore riba, otrovati morski život i izazvati respiratorne bolesti kod ljudi.

Nova tehnologija omogućava ranu detekciju cvetanja algi, što može ubrzati reakciju na terenu, uključujući i javna upozorenja i zatvaranje plaža.

Budući sateliti i instrumenti, poput NASA-ine misije PACE (Plankton, Aerosol, Cloud, ocean Ecosystem), još više će unaprediti sposobnost praćenja morskih ekosistema. Ovaj napredak može imati značajne ekonomske i ekološke benefite za obalne zajednice.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
02.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve