Život
14.05.2021. 14:40
R.E.

Projekat Jovane Grahovac

Naučnici razvijaju biološki agens za suzbijanje aflatoksina

Naučnici
Izvor: Shutterstock

Međunarodna agencija za istraživanje raka uvrstila je aflatoksin u prvu grupu kancerogenih supstanci.

Toksigene vrste gljiva produkuju ovu supstancu i čitav lanac kontaminacije započinje na kukuruznim poljima, a putem lanca ishrane ovi toksini ulaze i u ljudski organizam, najčešće preko mleka. Osim kukuruza, ove toksigene gljive ugrožavaju i ostale žitarice, soju, suncokret, jezgrasto voće, kao i sušeno voće i začine ukoliko nisu skladišteni na adekvatan način.

Naučnica Jovana Grahovac, profesorka iz oblasti biotehnologije na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu, sa svojim naučnim timom bavi se ovim problemom u želji da doprinese bezbednosti hrane kao jednom od najznačajnijih problema današnjice. Ovi istraživači planiraju da razviju inovativno i održivo rešenje za proizvodnju biološkog preparata namenjenog sprečavanju ulaska aflatoksina u lanac ishrane.

"Zbog toksičnosti i kancerogienih osobina, veoma je važno sprečiti uticaj aflatoksina na zdravlje ljudi. Deca su najveći konzumenti mleka i hrane na bazi žitarica i učestalo izlaganje velikim količinama aflatoksina može izazvati smetnje u psihofizičkom razvoju dece i u kasnijem periodu života kancerogena oboljenja. Iz sopstvenog iskustva znam da su roditelji često razapeti između želje da svojoj deci pruže najkvalitetnije namirnice i mogućnosti da priušte proizvode koji se smatraju najkvalitetnijim. Kao naučnica i kao član Laboratorije za analizu prehrambenih proizvoda Tehnološkog fakulteta ne podležem uticaju reklama već se vodim egzaktnim podacima. Mislim da je jako važno da se učvrsti poverenje ljudi u institucije, a za to je potrebno uložiti trud sa obe strane. Važno je da budemo sigurni da su svi proizvodi koji dospevaju na naše tržište analizirani u akreditovanim laboratorijama i da ispunjavaju sve propisane kriterijume da bi se našli u prodaji." , istakla je za detinjarije dr Jovana Grahovac koja rukovodi projektom koji finansira Fond za nauku u okviru programa PROMIS.

Klimatske promene, naročito suše, pogoduju produkciji aflatoksina, tako da se očekuje da će ovaj problem u budućnosti biti još izraženiji. S obzirom na to da čitav lanac kontaminacije započinje na kukuruznim poljima, istraživački tim delovaće upravo na ovom mestu. Dosad su se za ovu namenu najčešće koristili hemijski preparati, ali je utvrđeno da oni mogu negativno da utiču na zdravlјe i životnu sredinu. Projekti tim BioSolAfla zalaže se za suzbijanje štetnih vrsta glјiva biološkom kontrolom uz pomoć korisnih mikroorganizama koji već postoje u prirodi. Primenom biološkog agensa na tržište bi se plasirao zdravstveno bezbedniji kukuruz koji može da ostvari višu cenu i da ima veći izvozni potencijal. Pored razvoja inovativnog i održivog bioprocesnog rešenja za proizvodnju biološkog agensa namenjenog suzbijanju pojave i ulaska aflatoksina u lanac ishrane, istraživački tim će raditi na podizanju svesti polјoprivrednih proizvođača i šire zajednice o prednostima primene biološke kontrole.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
few clouds
15°C
28.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve