Život
18.03.2016. 14:05
ekspres

NAUČNICI TVRDE: Sećanja mogu da se vrate obolelima od "Alchajmera"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Sećanja koja su nestala zbog Alchajmerove bolesti u teoriji mogu da bude vraćena – stimulacijom nervnih ćelija koja potom grade nove veze, pokazalo je istraživanje na miševima.

Istraživanje otvara mogućnost da se u budućnosti ljudima može vratiti deo izgubljene memorije u ranim stadijuma bolesti. Naučnici su se koristili tehnikom zvanom “optogenetika” – služili su se svetlom da bi aktivirali ćelije koje sadrže poseban foto-senzitivni protein.

Istraživanje je sprovedeno na miševima koji su imali simptome Alchajmerove bolesti – brzo bi zaboravljali na elektroškove. Nakon što su im mozgove tretirali svetlom, njihova memorija se povratila, pa su reagovali strahom kad su bili stavljeni u ćeliju gde su ranije bili izloženi elektrošokovima.

Optogementički tretman pomogao je neuronima da izgrade male pupoljke koji potom stvaraju sinaptičke veze s drugim ćelijama. Iako tehnika ne može da se primenjuje na ljudima, naučnici su ovim otkrićem otvorili mogućnost pronalaženja leka za terapiju vraćanja pamćenja.

- Ključno je što smo pronašli  dokaz da postoji način. Što znači da, iako mislimo kako je memorija nepovratno uništena, to nije tačno, ona je tu, samo moramo da nađemo način da je povratimo - rekao je profesor Susumu Tonegava sa Univerziteta MIT.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature. Naučnici su se fokusirali na ćelije u hipokampusu. Dve različite deformacije nalik na simptome Alchajmerove bolesti kod miševa stvorene su genetičkim inženjeringom,  a u eskperimentu je učestvovala i kontrolna grupa zdravih životinja, piše Guardian.

-Moguće je da će u budućnosti postojati tehnologija koja će aktivirati neaktivne ćelije unutar mozga – hipokampusu ili delovima moždane kore – znatno preciznije. Osnovni cilj ovog istraživanja bio je da pruži informaciju o moždanim ćelijama, kako doći do njih što je krucijalno za tretmane u budućnosti - rekao je Tengava.

(Vecernji.hr)

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve