Život
21.06.2022. 14:25
Beta-AP

Najveća riba na svetu

Naučnici zapanjeni ulovom ribara u Kambodži (FOTO)

Cambodia Giant Stingray
Izvor: Beta / FISHBIO / Sinsamout Ounboundisane

Najveća zabeležena slatkovodna riba na svetu, džinovska raža, uhvaćena je u reci Mekong u Kambodži, saopštili su naučnici te zemlje.

 

Riba uhvaćena 13. juna, imala je skoro četiri metra od glave do repa i težila je nešto manje od 300 kilograma, navodi se u saopštenju zajedničkog kambodžansko-američkog saveza.

Prethodni rekord za slatkovodnu ribu bio je džinovski mekonški som od 293 kilograma otkriven na Tajlandu 2005. godine, saopštila je grupa.

Ražu je ulovio lokalni ribar južno od Stung Trenga u severoistočnoj Kambodži. Ribar je upozorio obližnji tim naučnika iz projekta Čuda Mekonga (Wonders of the Mekong).

Cambodia Giant Stingray
Izvor: Beta / Wonders of the Mekong / Chhut Chheana

Naučnici su stigli u roku od nekoliko sati nakon što su dobili vesti i bili su zapanjeni onim što su videli, izjavio je lider tima naučnika Čuda Mekonga Zeb Hogan.

"Da, kada vidite ribu ove veličine, posebno u slatkoj vodi, teško je shvatiti, pa mislim da je ceo naš tim bio zapanjen", rekao je Hogan.

Slatkovodne ribe se definišu kao one koje ceo svoj život provode u slatkoj vodi, za razliku od džinovskih morskih vrsta kao što su plavoperajna tuna i marlin, ili ribe koje migriraju izmedju slatke i slane vode.

"Činjenica da riba i dalje može da bude ovako velika je znak nade za reku Mekong" saopštio je Hogan i upozorio na ekološke probleme sa kojima se reka suočiva.

Reka Mekong protiče kroz Kinu, Mjanmar, Laos, Tajland, Kambodžu i Vijetnam. Dom je za nekoliko vrsta džinovskih slatkovodnih riba, ali pritisci na životnu sredinu rastu.

Naučnici se posebno plaše da bi veliki program izgradnje brana poslednjih godina mogao ozbiljno da poremeti mrestilišta.

"Globalno su velike ribe ugrožene. One su vrste visoke vrednosti. Potrebno im je mnogo vremena da sazrevaju. Dakle, ako se pecaju pre nego što sazreju, nemaju priliku da se razmnože", rekao je Hogan.

On je dodao da je oko 70 odsto džinovskih slatkovodnih riba na globalnom nivou ugroženo izumiranjem, kao i svim vrstama Mekonga.

Cambodia Giant Stingray
Izvor: Beta / Wonders of the Mekong / Chhut Chheana

Tim koji je požurio na lokaciju ubacio je uređaj za praćenje blizu repa moćne ribe koji će slati informacije tokom naredne godinu, pružajući podatke o ponašanju džinovske raže u Kambodži.

"Džinovska raža je vrlo slabo shvaćena riba. Njeno ime, čak i naučno ime, promenilo se nekoliko puta u poslednjih 20 godina. Ne znamo puno o njenoj životnoj istoriji, ekologije i migracione obrasce", rekao je Hogan.
 

Istraživači kažu da je to četvrta džinovska raža prijavljena u istoj oblasti u poslednja dva meseca, a sve su bile ženke. Oni misle da bi ovo moglo biti žarište vrste.

Lokalno stanovništvo dalo je raži nadimak "Borami" ili "pun mesec" zbog njenog okruglog oblika i zato što je mesec bio na horizontu kada je oslobodjena 14. juna.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Šokantne fotografije mrtvih riba"
ribe, riba

Atlantski okean

05.02.2022. 23:05

"Šokantne fotografije mrtvih riba"

Holandski brod FV Margiris, drugi najveći ribolovni brod na svetu, izbacio je više od 100.000 uginulih riba u Atlanski okean u blizini obala Francuske, piše "Gardijan".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
0°C
04.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve