Život
02.09.2021. 14:31
Tanjug

Naučnici dokazali

Ne gađaju samo žene svoje muževe kad ih nerviraju, rade to i hobotnice

hobotnica
Izvor: Shutterstock

Naučnici su dokazali da hobotnice, pored toga što su veoma inteligentne, mogu da koriste objekte kao alat, ali i da ih ženke često bacaju na mužjake kad se osećaju ugroženo ili uvređeno.

Biolog Peter Godfri-Smit nedavno se vratio u vode u kojima su stručnajci sa Univerziteta proučavali ta morska stvorenja kako bi posmatrao mnogo nasilnije ponašanje ženki koje su bacale školjke i druge predmete direktno na druge hobotnice.

On je sa svojim timom u zalivu Džervis bej u na jugu Australije posmatrao hobotnice kako lansiraju objekte i sediment na udaljenost od nekoliko dužina tela, prenosi Grik riporter.

Ustanovili su da su ženke "gađale" mužjake predmetima kada su se osećale uznemireno.

Naučnici su imali priliku da vide kako ženka, kada nametljivi mužjak uđe u njihov prostor, sakupljaju projektile kao što su školjke ili mulj i drži ih pipcima pre nego što ih uz pomoć vodenog mlaza baci na "prestupnika".

Iako su istraživači već bili svedoci da glavonošci koriste takvu tehniku bacanja u pravljenju jazbina, ovo je prvi put da je to dokumentirano kao deo ciljanog napada na drugu hobotnicu.

Hobotnice su poznate kao veoma inteligentne i često menjaju boju u skladu sa okruženjem kako bi se odbranile.

Pored toga, poznato je da pojedini primerci te vrste, kao što su one u akvarijumu u Tampa beju slikaju, što se smatra načinom da se oslobode svakodnevnog stresa od života sa drugim hobotnicama, navodi Grik riporter.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Istinita ljubavna priča: Voleli se jedan lav i jedna tigrica
lav, tigar, 1. 9. 2021.

"Love is in the air"

02.09.2021. 07:05

Istinita ljubavna priča: Voleli se jedan lav i jedna tigrica

Lav Kameron i bela tigrica Zabu su ludo zaljubljeni jedno u drugo. Odrasli su u zoološkom vrtu u Novoj Engleskoj u ne baš dobrim uslovima.
Close
Vremenska prognoza
mist
15°C
28.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve