Život
12.06.2021. 21:11
Tanjug

I to je moguće

"Ne želim 1,6 miliona evra"

Princeza Amalija, 12. 6. 2021.
Izvor: EPA / ANP POOL / FRANK VAN BEEK / POOL

Princeza Amalija, naslednica holandskog prestola, odrekla se prava na godišnji prihod jer bi se ako prihvati, kako je navela, osećala nelagodno.

Najstarija ćerka kralja Vilema Aleksandera napisala je premijeru Marku Ruteu da želi da se odrekne prava na 1,6 miliona evra prihoda ličnih i kućnih troškova.

Ona je u četvrtak položila maturu i nakon toga je u pismu navela da ne želi novac dok ne bude imala odgovarajuće kraljevske dužnosti.

Amalija je rekla da nakon završetka škole namerava da pauzira godinu, a zatim započne studije.

"Sedmog decembra 2021. imaću 18 godina i, prema zakonu, dobiću dodatak", napisala je Amalija u pismu koje je objavila holandska javna televizija NOS.

"Smatram da bi to bilo neugodno dok ne činim ništa, dok je drugim studentima puno teže, posebno u ovom periodu korona virusa", dodala je ona.

Rekla je da će godišnje vraćati 300.000 evra prihoda i da neće tražiti 1,3 miliona evra sve dok u ulozi princeze ne bude imala velike troškove.

NOS navodi da je to prvi put da član kraljevske porodice odbija da traži platu i naknadu troškova. Holandska monarhija prestigla je Britaniju kao najskuplju u Evropi, prema studiji iz 2012. godine, piše ''Gardijan''.

Holandska vlada prošle godine je dogovorila kraljevski budžet od 47,5 miliona evra za 2021. godinu, ne uključujući troškove državnih poseta ili održavanja palata, s tim da je kralj Vilem Aleksander dobio platu od 998.000 evra i 5,1 milion na ime službenih troškova.

Njegova supruga Maksima dobila je 1,1 milion evra, bivša kraljica Beatriks 1,7 miliona, a Amalija 1,6 miliona evra.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
22.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve