Život
01.07.2021. 13:37
Tanjug

KureVak

Nemačka vakcina efikasna 48 odsto

Vakcinacija
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Nemački KureVak saopštio je da je njihova vakcina protiv kovid-19 efikasna 48 odsto u konačnoj analizi kliničkog ispitivanja, što je samo neznatno bolje od 47 odsto prijavljenih u preliminarnim rezultatima pre dve nedelje.

Ta biotehnološka kompanija je navela da je efikasnost, kada je u pitanju sprečavanje simptomatske bolesti, nešto bolja i iznosi 53 odsto kada se isključe učesnici ispitivanja stariji od 60 godina, što je starosna grupa koja je daleko najteže pogođena pandemijom, prenosi Rojters.

Studija KureVaka, koja je obuhvatila oko 40.000 dobrovoljaca u Evropi i Latinskoj Americi, pokazala je da je efikasnost 77 odsto u starosnoj grupi mlađoj od 60 godina, kada se uzmu u obzir samo umereni do teški simptomi, a isključe blage forme oboljevanja. Kompanija je saopštila da je svoje podatke poslala Evropskoj agenciji za lekove (EMA) kao deo tekućih procedura u vezi sa odobrenjem.

Ispitivanja u kasnoj fazi Biontek/Fajzer i Moderna vakcina, koja se poput KureVaka zasnivaju na RNK tehnologiji, imala su stope efikasnosti i iznad 90 odsto u svim grupama, ali su se odvijala kada je dominirala originalna verzija korona virusa. Podaci o njihovim vakcinama do sada sugerišu da one pružaju samo nešto slabiju zaštitu od novih varijanti korona virusa.

EMA je ranije saopštila da neće nametati prag efikasnosti od 50 odsto za vakcine protiv kovid-19 i da su joj neophodni potpuni podaci o ispitivanjima da bi se napravila procena koristi i rizika u njihovim primenama.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Više od četiri milijarde dolara za vakcine zemljama u razvoju
Vakcine

Svetska banka pomaže

01.07.2021. 13:05

Više od četiri milijarde dolara za vakcine zemljama u razvoju

Svetska banka je potvrdila da je obezbedila više od četiri milijarde dolara za kupovinu i distribuciju vakcina protiv kovid 19 namenjenih 51 zemlji u razvoju, od kojih je najviše afričkih država.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve