Život
10.02.2023. 15:28
R.E.

Novi broj

"Ekspres" na kioscima: Od umeća preživljavanja SPS-a do do toga koliko je Srbija izgubila zbog rata u Ukrajini...

Najava Broja 354
Izvor: Ekspres

U novom broju "Ekspresa" koji je od petka 10.2.2023. na kioscima pročitajte:

Intervju Neven Anđelić: Evropska unija ide iz greške u grešku 

Neven Anđelić je vrlo dobar izbor za sagovornika na temu odnosa u regionu, ali i odnosa međunarodne zajednice prema državama Zapadnog Balkana, kao i odnosa među velikim silama. Ovaj 60-godišnjak danas je profesor međunarodnih odnosa i ljudskih prava na londonskom Ridžents univerzitetu.

Ostao je upamćen i kao jedan od organizatora velikih antiratnih demonstracija u Sarajevu početkom 1992. godine, neposredno pre nego što je i tamo zapucalo.

Upravo zbog toga razgovor sa gospodinom Anđelićem i počinjemo manje-više ličnim pitanjem – da li je tada, pre više od 30 godina, mogao da zamisli dokle će sve da ode, da evo ni posle tri decenije nisu okončali sve stvari?

"Nisam ni u najvećem ludilu mogao tako nešto zamisliti. Mada, kada govorimo o počecima, odmah sam pomislio na amebe odakle treba početi. A takva je upravo bila situacija u javnim debatama krajem ’80-ih i ranih ’90-ih gde se išlo u istorijat, ko je prvi počeo, ko šta zaslužuje... Svedoci smo do čega je sve to dovelo. Ja sam izgleda neki optimista jer sam i na samom početku rata verovao da neće doći do rata. Sećam se, 4. aprila sam posetio specijalnu jedinicu Ministarstva unutrašnjih poslova BiH.

Organizovali su posetu za novinare, pored Sarajeva. I tamo su se ti fantastično obučeni policijski specijalci, koji onako zastrašujuće izgledaju, prikazali kao ujedinjeni. Jednostavno, ubedili su me i u sopstvenu snagu, i u međunacionalno i međuetničko jedinstvo.

Posle toga, tog 4. aprila ja sam tvrdio da neće biti rata. A 6. aprila on je i u Sarajevu počeo. Ja sam u februaru prošle godine tvrdio
da neće biti rata u Ukrajini, da je to ekonomsko samoubistvo za Rusiju. Ja sam, očigledno, pogrešan čovek da mogu nešto da predviđam... (smeh)“, kaže Neven Anđelić u razgovoru za "Ekspres".

Rat u Ukrajini
Izvor: EPA / SERGEY SHESTAK

Cena rata

Ne baš pouzdana istraživanja kažu da je Srbija zbog rata u Ukrajini u prva tri kvartala prošle godine izgubila milijardu dolara. Neki ugledni ekonomisti veruju da su ti gubici veći i da ih je gotovo nemoguće sagledati.

(...)

Na nekoliko zvaničnih foruma održanih sredinom prošle godine procenjeno je da gubici srpske privrede u 2020. godini iznose više od milijardu evra. Dok je globalna ekonomska slika sveta znatno sumornija: inflacija je čak i u moćnim privredama poput SAD i Nemačke prešla  10 odsto, a ekonomska depresija proizvedena ratnim sukobima u Ukrajini "najteže je pogodila Ukrajinu i Rusiju", zatim zemlje EU i Evrope u celini. Jedini istinski dobitnik su Sjedinjene Američke Države.

Ivica Dačić
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Umeće preživljavanja

Svašta bi se moglo reći na ovu Dačićevu izjavu i podsetiti ga na njegovu "principijelnost". A to podsećanje samo bi potvrdilo da je SPS "evoluirao" iz jedine stranke sa ideologijom u interesnu grupu i, praktično, postao novi G17 plus.

(...)

Saradnja SNS-a i SPS-a će se nastaviti, ali je sasvim sigurno da poverenja među partnerima, ako ga je ikada i bilo, sigurno neće biti na nivou na kojem je bilo pre prošlonedeljnog skupštinskog zasedanja.

Ako pođemo od ’90-ih godina, socijalisti su već iskoristili pet od devet "mačjih političkih života". A možda se pokaže da su i neka još otpornija živuljka.

1
Izvor: Ekspres
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dačić o Kosovu, sankcijama Rusiji i "oceni" Vašingtona i Brisela
1

Ministar spoljnih poslova

03.02.2023. 10:13

Dačić o Kosovu, sankcijama Rusiji i "oceni" Vašingtona i Brisela

Velika je stvar da i u Vašingtonu i u Briselu, iako znaju naše "crvene linije", pristup dijalogu Beograda i Prištine ocenjuju kao konstruktivan i odgovoran, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve