Život
29.09.2021. 13:38
Promo

AstraZeneca

Novi lek za karcinom dojke smanjuje rizik od progresije bolesti ili smrti

AstraZeneca
Izvor: AstraZeneca / Promo

Revolucionarni rezultati faze III, predstavljeni na nedavno održanom Kongresu Evropskog društva za medikalnu onkologiju (ESMO), govore da lek kompanije AstraZeneca za metastatski karcinom dojke predstavlja potencijalni novi standard nege kod prethodno lečenih pacijenata.

Pozitivni rezultati studije faze III pokazaju superiorni učinak na preživljavanje bez progresije za novi lek kompanije AstraZeneca, kada se direktno poredio sa trenutno najčešće propisivanim lekom za indikaciju metastatski karcinom dojke, kod pacijentkinja koje su prethodno prošle kroz standardni protokol lečenja ovog oboljenja. Rezultati su predstavljeni na predsedničkom simpozijumu na kongresu Evropskog društva za medikalnu onkologiju (ESMO).

Lek kompanije AstraZeneca za metastatski karcinom dojke pokazao je smanjenje rizika od progresije bolesti ili smrti za čak 72 odsto u odnosu na poredbenu terapiju.  

Pacijenti lečeni lekom kompanije AstraZeneca za metastatski karcinom dojke doživeli su trostruko poboljšanje u preživljavanju bez progresije bolesti za 25,1 mesec u odnosu na 7,2 meseca za trenutni standard lečenja. Dosledna korist je primećena kod ključnih podgrupa pacijenata lečenih lekom kompanije AstraZeneca, uključujući i one sa istorijom stabilnih metastaza u mozgu.

"Pacijenti sa prethodno lečenim HER2-pozitivnim metastatskim rakom dojke obično doživljavaju progresiju bolesti za manje od godinu dana uz dostupne tretmane usmerene na HER2. Visoka i dosledna korist koja se primećuje kod krajnjih tačaka efikasnosti i ključnih podgrupa pacijenata koje su primale lek AstraZenece u ovoj studiji je izuzetna i podržava potencijal ovog leka da postane novi standard nege za one koji su prethodno lečeni od HER2-pozitivnog metastatskog raka dojke. ", rekao je Dr Javier Cortes, doktor medicine, šef Međunarodnog centra za rak dojke (IBCC) u Barseloni.
 
 
"Današnji rezultati su revolucionarni. Lek kompanije AstraZeneca za metastatski karcinom dojke je utrostručio preživljavanje bez progresije bolesti prema proceni istraživača i obezbedio je stopu kontrole bolesti veću od 95% u poređenju sa 77% za ovoj studiji. Osim toga, bezbednosni profil je bio ohrabrujući, jer u ovom ispitivanju nije bilo razvoja intersticijske plućne bolesti stepena 4 ili 5. Ovi podaci bez presedana predstavljaju potencijalnu promenu paradigme u lečenju HER2-pozitivnog metastatskog karcinoma dojke i ilustruju potencijal za lek naše kompanije da transformiše više života pacijenata u ranijim stadijumima lečenja.", rekla je Susan Galbraith, izvršna potpredsednica za istraživanje i razvoj onkologije.
 

Lek kompanije AstraZeneca za metastatski karcinom dojke odobren je u Kanadi, EU, Izraelu, Japanu, Velikoj Britaniji i SAD za lečenje odraslih pacijenata sa neresektabilnim ili metastatskim HER2-pozitivnim karcinomom dojke koji su prethodno primili dva ili više anti-HER2 režima. Ovaj lek je takođe odobren u Izraelu, Japanu i SAD za lečenje odraslih pacijenata sa lokalno uznapredovalim ili metastatskim HER2-pozitivnim adenokarcinomom želuca ili gastroezofagealnog spoja koji su prethodno lečeni po standardnom protokolu, a na osnovu rezultata pomenute studije faze III.

Globalni razvojni program ovog leka kompanije AstraZeneca je u toku na globalnom nivou, procenjujući efikasnost i bezbednost monoterapije ovim lekom za više karcinoma ciljanih na HER2, koji pored karcinoma dojke uključuje i karcinom želuca, pluća i kolorektalni karcinom. U toku su i ispitivanja u kombinaciji sa drugim tretmanima protiv karcinoma, poput imunoterapije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Onlajn saveti za onkološke pacijente
doktor, lekar

Dobra vest

04.08.2021. 15:44

Onlajn saveti za onkološke pacijente

Društvo Srbije za borbu protiv raka počinje potpuno novu aktivnost, te pored mogućnosti da putem telefona pacijentkinje dobiju savet od najstarijih i najiskusnijih onkologa, sada se uvodi nova opcija - davanje saveta onlajn, preko platformi Zoom, Skype i ostalih, rekla je direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju KCS dr Danica Grujičić.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
23.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve