Život
06.01.2023. 04:05
R.E

Šta valja raditi

Običaji i verovanja na Badnji dan

Badnjak
Izvor: Shutterstock

Pravoslavni vernici koji poštuju julijanski kalendar Badnji dan obeležavaju 6. januara, a evo šta kažu običaji o tome šta valja, a šta ne valja raditi na ovaj praznik.

Običaji su raznovrsni širom Srbije, ali se pojedini ipak praktikuju svuda, kao što je unošenja badnjaka u kuću i kasnije paljenja. 

Pored toga, mnogi vernici odlaze u crkvu na služenje večernje liturgije, a okupljaju se i kod kuće oko posne trpeze, čekajući najradosniji hrišćanski praznik, rođenje Isusa Hrista.

Slama takođe ima značajnu ulogu u običajima, jer se po verovanju unošenjem slame u kuću prinosi žrtva duhu Isusa Hrista, koji je i sam rođen na slami. U nekim krajevima, slama se baca ispod stola, a važi i pravilo da se odatle ne sklanja do trećeg dana Božića.

Takođe, postoji verovanje da se na Badnji dan i Božić ne čisti i ne iznosi ništa iz kuće, što uključuje i bacanje đubreta.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta sa badnjakom kada prođe Božić
Badnjak

Običaji

14.01.2023. 02:05

Šta sa badnjakom kada prođe Božić

Božić je najradosniji hrišćanski praznik, a tradicija obeležavanja puna je lepih običaja kojih se mnogi pridržavaju. Jedan od najlepših običaja koji se i dalje neguje vezan je za badnjak.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
28.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve